Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co udělat proto, aby stáří bylo snesitelné

V jednom malém městečku stojí dům s pečovatelskou službou pro seniory. Bývalý internát, dnes domov pro desítky starých lidí, kteří nechtějí žít osamoceně, ale stále jsou schopni se o sebe - aspoň částečně postarat.

Zvenčí klasický zateplený panelák, uvnitř výplod socialistické architektury - dlouhá chodba, po obou stranách dveře, na jejím konci jediné okno, na zemi gumolino. Podivný smrad, který každý, kdo žil v internátě nebo na koleji, dobře zná.

Pokud se do tohoto "krásného" prostředí toužíte nastěhovat, bude vás to stát bratru sto tisíc -  ty "darujete" městu za to, že vás tam nechá bydlet a slíbí vám, že o vás bude pečovat. Na každém poschodí je zaměstnaná jedna pečovatelka, která většinu dne "pečuje" ve společné kanceláři s ostatními. Je ale připravena kdykoliv - na objednávku - vám ostříhat nehty, umýt vlasy,ohřát jídlo, které vám přivezou z vývařovny, podá vám lék - za všechno si musíte ale zaplatit. 

Po chodbách se plouží staří lidé - o hůlce, o berlích či s vozítkem, posedávají v hale, někteří venku na lavičce. V okolí není žádný park, žádná zahrada, jen zanedbaná louka, kterou jednou za čas přijedou pokosit. Nuda, jednotvárný život, každý den stejný. K civilizaci daleko, pro mnohé výlet na celý den. Žádné kino, divadlo, nic. Nic neobvyklého, že když někdo umře, zjistí to pečovatelky až po pár dnech...

Moc jsem přemýšlela o významu pečovatelská služba, péče, pečovat. Asi mám mylnou představu. Byla jsem totiž přesvědčená, že jejím cílem je udržet tzv. starší seniory co nejdéle fit. Postarat se jim o rozptýlení, aby neseděli doma a necivěli na telku nebo do zdi. Pod pojmem péče jsem si představovala, že někdo se o seniory zajímá - přijde je navštívit, prohodí s nimi pár slov a nenápadně při tom zjistí, v jaké jsou psychické a fyzické kondici. Že v domě bude lékař, knihovna, filmový sál...

Asi jsem naivní, není tam nic. Péčí je zde myšleno - kupte si službu. 

V domovech seniorů mají staří lidé vše v ceně - ale připadají si jak v nemocnici. A co si budeme povídat, ono to cosi takového je. Ale v "pečovateláku" by měli být "pod nenápadnou péčí", aby měli pocit, že jsou zcela soběstační a zároveň na ně někdo dohlížel.

Mám pocit, že jsme si z takových zařízení udělali pěkný kšeft. Není nám hanba staré lidi připravit o peníze a koneckonců i o důstojnost. Ono už to na stáří není jak za mlada, ale proto ještě staří nejsou míň než zbytek národa.

Když někdo ublíží dítěti, je dokonce mezi otrlými kriminálníky za vyvrhela. Ale starcům a stařenám ubližujeme - někdy vědomě, jindy nevědomě - zcela beztrestně. A nejsou to jen "šmejdi". Taková pečovatelka by měla mít celý den na tváři úsměv - jejím posláním - ano není to jen povolání - by mělo být pomáhat, vyslechnout, poradit, pomoct. Ale když slyšíte na prosbu staré paní, aby jí pečovatelka přečetla vyhlášku na dveřích, že si zapomněla brýle: Tak si pro ně skočte, je mi smutno a stydno. 

Uvědomujeme si, že stáří nás dostihne všechny? Tedy až na miláčky bohů - ti prý umírají mladí, což asi málokdo považuje za svůj ideál. Být starý je skoro hanba - nejradši bychom staré lidi někam zavřeli, ať neotravují. Tahají za sebou ty pitomé tašky, chodí za slevami do Kauflandu a pořád vysedávají u doktora, a když pak normální člověk potřebuje potvrzení, musí sedět a čekat a ještě poslouchat to jejich fňukání...Co by nám udělalo je vyslechnout - kdoví, jací budeme my! Co takhle pomoct stařence do tramvaje s vozíkem, mimořádně na ni nevrčet ať se jde motat jinam? 

Stárneme, celá Evropa. Když se už teď neumíme chovat ke starým lidem a preferujeme kult věčného mládí, jak to bude vypadat za dvacet let, kdy starých bude pomalu víc než mladých. Když si nezaplatí, necháme je umřít za plotem? 

Učme své děti vážit si prababiček a pradědečků, jednou jimi taky budeme a budeme toužit po tom, aby nás pravnuci navštěvovali, vyslechli nás, popovídali si s námi, měli pro nás trpělivost a lásku. Vždyť naši dědové byli laskavými rodiči a lásku, kterou dali svým dětem a rodičům, si zaslouží dostat zpátky. Mysleme na to. 

Autor: Jaroslava Indrová | pátek 29.7.2016 18:59 | karma článku: 42,06 | přečteno: 4837x
  • Další články autora

Jaroslava Indrová

Generace Z, někdy M, také internetová generace, děti nového tisíciletí či zoomeři

Letos čeká maturita na další studenty, kteří jsou označování jako generace Z, popř. M. Vyrostli na internetu, s mobilem jsou téměř srostlí, zasáhla je pandemie covidu.

22.4.2024 v 16:05 | Karma: 18,50 | Přečteno: 462x | Společnost

Jaroslava Indrová

Trocha bilancování na závěr roku

Na konci roku je zvykem bilancovat - ohlížet se zpět a zjišťovat, co nám rok minulý dál a vzal, a také si dávat předsevzetí do roku nastávajícího. Tak se na to podívejme.

29.12.2023 v 8:53 | Karma: 9,67 | Přečteno: 245x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Indrová

Hloupneme, nebo jsme stále chytřejší?

Na nejmenované významné akci jsem se setkala s jedním svým bývalým studentem - mimochodem úspěšným mladým mužem - který se mě zeptal, jaké jsou dnešní děti. Jsou jiní než my? Tato otázka a text v sobotní Frontě mě přiměly k zamyš

21.12.2023 v 21:03 | Karma: 22,90 | Přečteno: 538x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Indrová

Poděkujme básníkovi za krásné slovo

Dnes je to 34 let, co zemřel básník Jan Skácel. Příslušník brněnské skupiny Host do domu, nedostudovaný učitel, který se upsal krásnému slovu.

16.11.2023 v 14:30 | Karma: 11,28 | Přečteno: 273x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslava Indrová

Trápí vás také noční můry?

Noční můry trápí nejen mladé dívky, kterým královna Mab za hříšné myšlenky přičaruje pupínky na nose, ale asi všechny. Občas... Ale u nás snad ty potvory bydlí.

17.9.2023 v 19:35 | Karma: 9,99 | Přečteno: 223x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

ANO nemá představu o budoucnosti, odpověděl Fiala Babišovi ohledně důchodové reformy

24. dubna 2024  11:22

Šéf ANO Andrej Babiš na svém účtu na sociální síti X tento týden zveřejnil video, ve kterém...

Kdo pošle hlas do voleb z ciziny poštou, bude moci jít volit znovu a jinak

24. dubna 2024  10:57,  aktualizováno  11:20

Pravidla pro volby poštou ze zahraničí se ještě oproti původnímu vládnímu návrhu změní....

Senior přivezl granáty na služebnu v Prostějově autobusem, ukradl je na vojně

24. dubna 2024  11:17

Osmdesátiletý muž, který minulý týden přinesl na policejní služebnu v Prostějově v igelitové tašce...

Stát chtěl kvůli podvodu po elektrárně miliardu a půl, soud obžalované zprostil

24. dubna 2024  11:14

Státní podporu v hodnotě stovek milionů korun získala firma provozující jednu z největších českých...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 372
  • Celková karma 18,50
  • Průměrná čtenost 1907x
Jsem učitelka, která  i po dlouhé praxi učí ráda.