Jak vyhovět požadavkům doby a nezblbnout?

29. 12. 2016 15:15:14
Německý psychiatr Manfred Spitzer při své návštěvě Prahy poskytl Lidovkám rozhovor, v němž zopakoval svá tvrzení vložená už do jeho první knihy: technika lidstvu škodí.

Obě jeho knihy (Kybernemoc! a Digitální demence) varují před digitálními učebními pomůckami. Spitzer říká mimo jiné, že "digitální technologie nemají žádný, naprosto žádný pozitivní vliv na výuku, jen spoustu vedlejších účinků. Kdyby takový lék pustili lékaři na trh, všichni by si klepali na čelo..." Poprvé s tímto názorem přišel už před 4 lety, ale zatím nebyl nikým ve svém volání vyslyšen.

Musím říci, že i když jeho tvrzení jsou velice radikální, s jeho tvrzeními o škodlivosti smartphonů a tabletů pro děti a mládež v mnohém souhlasím. O generaci dnešních dětí se mluví jako o "digitálních domorodcích", zatímco my starší jsme jen "přistěhovalci". Nikdy nám nebudou prsty běhat po displeji smartphonu tak rychle jako dnešním desetiletým, nikdy tak bryskně nepostřílíme všechny nepřátelské rakety, nikdy nevymyslíme tak skvělou strategii, jež by vedla k vybudování hradu, podhradí a vedle toho bychom měli ještě stihnout nakrmit psa, přebalit mimino a prodat úrodu z polí. To vše oni - samozřejmě virtuálně - zvládnou. Ale...

Když má dnešní patnáctiletý napsat deset vět souvislého textu, je to pro mnohé námaha nad jejich síly. Najednou ona schopnost zaměřit svou pozornost na více jevů najednou - aby to mělo smysl, psát pokud možno bez chyb, členit text, vyznačit začátek a konec vět - mizí. Mnohé dnešní děti jsou nesoustředěné, neposlouchají, pořád vyžadují asistenci. Proč, co se stalo, kam se ztrácí schopnost udržet pozornost?

Soustředění se stalo problémem. Děti těkají z jedné věci na druhou, neudrží pozornost na jednu věc - výjimkou je to, čemu říkají "zábava". Třeba hrát na mobilu hry. Ale život nespočívá jen v zábavě, patří k němu i povinnosti a práce. A ta vyžaduje soustředění a výdrž. A obojí je třeba trénovat. Dnes je nutné s žáky a studenty pracovat v malých časových úsecích, protože to prostě nevydrží, nesnaží se - vypínají, lehnou si na lavici, nebo (ti starší) vytáhnou mobil a koukají do něho. Dnešní učitelé nemají opravdu lehkou práci, velice často mají pocit, že hází hrách na zeď - tak silně se jejich "údery" odrážejí od zdi nevnímání. Ano, to je to, co dnešní děti a dospívající tak skvěle umějí - ponořit se do svého světa a "nevnímat". Dokud mluvíte, neposlouchají. "Probudí" se v momentě, kdy učitel zmlkne, a zavalí ho spoustou otázek týkajících se často téhož, o čem právě mluvil. Často mívám v takovou chvíli pocit absolutní marnosti.

Když přijdete o přestávce do školy, na chodbách a ve třídách posedávají skupinky, minimálně jeden její člen má v ruce tablet či mobil a hrají se hry. Ti, co nehrají, pozorují hráče a průběh hry, zbývající si kontrolují poštu, facebook. Nikdo nelítá, nezlobí, zato, když zazvoní a děti odloží své "hračky", začínají vykřikovat, poťukávat, podupávat, šustit, vrtět se, vyskakovat a....ptát se. Na cokoliv, kdykoliv, většinou mimo téma, které nevnímají.

Máte pocit, že popisuji hodinu ve zvláštní škole? Ne, tak to dnes chodí i na výběrových základních školách a nižších gymnáziích. Vysokoškolští studenti ani mobil neukládají, mají ho na lavici a průběžně sledují facebook či poštu, často ani netuší, o čem přednáška, na níž se ocitli, je.

Pan doktor říká, že žáci učící se bez tabletů jsou chytřejší a soustředěnější. Považuji to za možné. Taky chodím s dětmi do tabletové či multimediální učebny, ale je to doslova peklo. Ještě nesedí v lavicích, už surfují sem a tam. Neposlouchají pokyny, nedodržují pravidla. Práce s tablety je přece zábava!

Lajky, hesla, zkratky - ale souvislá argumentace? Kdeže, to je příliš náročné. Rukopis - psaní nebudu potřebovat, mám svůj počítač, lépe tablet - na ten se dá ťukat jedním prstem. Já sama tento text dopisuju na tabletu, ale nadšením mě to nenaplňuje. Ťukání jedním prstem mě spíš rozptyluje, umím psát rychle a z psaní rukou nemám křeče jako mí žáci. Mnozí mají dokonce problém s úchopem propisky.

Počízač patří do mého denního programu, ale taky si dokážu říct: dost! Vím totiž, co sezení nad počítači všeho druhu způsobuje, (že když to přeženu, může mě bolet hlava, nebo se mi bude špatně usínat). Děti ne. Nemají tu zkušenost. Od toho jsme tu my, abychom jejich vztah k tabletům a mobilům korigovali. Je strašně jednoduché podat dítěti tablet a říct: hraj si a neotravuj!

Dobu nezastavíte, výuka bez digitálních pomůcek je dnes nemyslitelná. Musíme si ale uvědomit, že to, co pokazíme, už nikdy nenapravíme. Tablety ano, ale jako doplněk, za odměnu a ne cely den. Protože spousta děti stráví několik vyučovacích hodin u počítače či tabletu, přijde domů a za odměnu mu rodiče dovolí hrát hry na počítači nebo mobilu. Veskrze digitální generace. I nás dospělé to unavuje, natož nezralý dětský mozek!

Poslouchejme varování odborníků. Chceme-lí, aby naše chytré děti chytrými zůstaly, zamysleme se nad tím, kolik času tráví s námi a kolik s tabletem či mobilem. Čas nevrátíme, ani nechceme, ale škodám na dětské duši předcházet můžeme.

Autor: Jaroslava Indrová | čtvrtek 29.12.2016 15:15 | karma článku: 25.10 | přečteno: 774x

Další články blogera

Jaroslava Indrová

Trocha bilancování na závěr roku

Na konci roku je zvykem bilancovat - ohlížet se zpět a zjišťovat, co nám rok minulý dál a vzal, a také si dávat předsevzetí do roku nastávajícího. Tak se na to podívejme.

29.12.2023 v 8:53 | Karma článku: 9.67 | Přečteno: 171 | Diskuse

Jaroslava Indrová

Hloupneme, nebo jsme stále chytřejší?

Na nejmenované významné akci jsem se setkala s jedním svým bývalým studentem - mimochodem úspěšným mladým mužem - který se mě zeptal, jaké jsou dnešní děti. Jsou jiní než my? Tato otázka a text v sobotní Frontě mě přiměly k zamyš

21.12.2023 v 21:03 | Karma článku: 22.39 | Přečteno: 419 | Diskuse

Jaroslava Indrová

Poděkujme básníkovi za krásné slovo

Dnes je to 34 let, co zemřel básník Jan Skácel. Příslušník brněnské skupiny Host do domu, nedostudovaný učitel, který se upsal krásnému slovu.

16.11.2023 v 14:30 | Karma článku: 11.28 | Přečteno: 181 | Diskuse

Jaroslava Indrová

Trápí vás také noční můry?

Noční můry trápí nejen mladé dívky, kterým královna Mab za hříšné myšlenky přičaruje pupínky na nose, ale asi všechny. Občas... Ale u nás snad ty potvory bydlí.

17.9.2023 v 19:35 | Karma článku: 8.90 | Přečteno: 159 | Diskuse

Další články z rubriky Ona

Jana Melišová

Keď človek páchá zlo, kde je Boh?

Má človek slobodnú vôľu? Môžeme sa nezávisle rozhodovať a ovplyvňovať smerovanie nášho života? Mám za sebou desať rokov práce kaplána vo väzení. Takže trochu viem, čo to robí alebo nerobí s človekom, keď sa dopustí veľkého zla.

29.3.2024 v 11:54 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 88 | Diskuse

Ivana Lance

USA Georgia vs. Česká Republika

Záleží na tom, jestli jste fanoušcci amerického sladkého a studeného čaje nebo českého piva. Po čem raději sáhnete vy?

28.3.2024 v 16:20 | Karma článku: 20.97 | Přečteno: 371 | Diskuse

Jana Melišová

Nemáte nejaké drobné?

Chcel by som si kúpiť jedlo, nepomôžete mi nejakými drobnými? Otázka, pri ktorej sa mnohí tvária, že nepočujú, prípadne od dotyčného odvracajú zrak, keďže najčastejšie sa ju pýtajú ľudia bez domova nevábneho výzoru.

28.3.2024 v 12:53 | Karma článku: 29.56 | Přečteno: 497 | Diskuse

Jana Kozubíková

kOmický blog CDLXXXI.

Už měsíc mám nový vztah. "Randíme" denně mimo víkendů, ačkoli přiznávám, že myšlenky na něj mne neopouští ani o nich.

28.3.2024 v 6:00 | Karma článku: 9.13 | Přečteno: 189 |

Ivana Dianová

Billa šok

Billu navštěvuju docela často, mám ji totiž co by kamenem dohodil. Mám vůči ní spoustu výhrad, ale jít s plnými taškami pět minut, nebo jet několik stanic je dost rozdíl, což u mne hraje zásadní roli. Dnes jsem tam utrpěla šok.

26.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 41.31 | Přečteno: 9273 | Diskuse
Počet článků 370 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1912

Jsem učitelka, která  i po dlouhé praxi učí ráda. 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...