Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Musí být stáří smutné?

Čím jsem starší, tím víc si všímám, jak se chováme k seniorům. Na své mamince vidím, že bídně. Adorujeme mládí a staří jsou nám na obtíž.

Moje maminka neměla lehký život. Jako malé dítě přišla o oba rodiče, vzala si ji k sobě nejstarší sestra, která si z ní udělala chůvičku svých dvou synů. Navíc její výchova byla všechno, jen ne laskavá. Není divu, že to, po čem  dívka hlavně toužila, byla láska a rodina. 

Vdala se a začala se starat o všechny členy nové rodiny - tchyni, tchána, manžela, děti, jen na sebe nějak zapomínala. Manžel jí utekl za mladší. Pak  zase myslela jen na to, aby její děti vystudovaly a měly se dobře. Na sebe opět nemyslela. Až v důchodu poznala nového partnera, který jí sice otevřel svět dokořán, ale i on v ní viděl hlavně levnou pracovní sílu. A ona to dělala ráda. Někdo ji potřebuje, má pro koho žít. Celý život byla zvyklá se o někoho starat, pro někoho žít, o někoho pečovat. 

Ale čas nezůstává stát a maminka zůstala sama. A protože věk se neodbytně hlásí ke slovu, pohyb je obtížnější než dřív, rozhodla rodinná rada, že "na stará kolena" si zaslouží, aby se konečně někdo staral o ni. Sice za peníze, ale staral. Co na tom, že za jednopokojový byt domě pro seniory s pečovatelskou službou požadují 100 000 Kč jako "dar" městu, že byt je zdevastovaný a jeho rekonstrukce spolkne skoro stejnou částku? Děti vydělávají a maminku milují, mohou to pro ni přece udělat. (A když nechtějí, nebo nemohou, ať si stařena šlape dál po schodech, nikdo vás nenutí.) To je politika, která má do městské pokladny přinést peníze. Hodně peněz, protože staří lidé obvykle v domech pro seniory nežijí dlouho, peníze se točí rychle. I naše maminka tam strávila pouhé dva roky. Vedle "daru"  se platí šest tisíc paušálního nájmu a k tomu každá služba zvlášť. Za dovoz k lékaři, za zkontrolování nemocného, za píchnutí injekce, za umytí vlasů, pedikúru, dovoz obědů, za úklid společných prostorů, za besídku s junáky. Jako pohoštění pečovatelky nakoupí buráky (málokterý senior je kvůli protéze jí, takže aspoň hodně zbude) a víno - i to většinou senioři nemohou. Oběd je položen na práh, s výběrem potravin se nikdo netrápí - včerejší chleba je pro starocha dobrý. Když ho nemůže rozkousat, ať si ho nadrobí do kafe! S takovým zacházením se starými lidmi jako v "pečovateláku" jsem se ještě nesetkala. Doufám, že toho budu na stará kolena ušetřena. Staří lidé se tam bojí cokoliv říct, o cokoliv požádat, bojí se zavolat si lékaře, bojí se sedět ve společenské místnosti, protože by svítili zbytečně. Pečovatelky o nich mluví jako o babkách a dědcích, činnost, při které jsem je při svých návštěvách nejčastěji viděla, bylo "sezení" v kanceláři s otevřenými dveřmi. 

A jak "pohádka" skončila? Protože domě s pečovatelskou službou o staré nakonec nikdo nepečoval, jen si nechávali za všechno platit a staré lidí odbývali, maminku jsme přemístili do domova pro seniory. Je to taková poslední štace, ale ona je tam spokojená. Konečně o ni někdo pečuje. Několikrát za den za ní jen tak někdo zajde, aby se jí zeptal, zde něco nepotřebuje. Když s něčím potřebuje pomoct, stačí poprosit a vždy se najde někdo ochotný, kdo pomůže. Už není pro nikoho otravná babka, ale "paní", která má úctu a lidskou hodnotu. Jak odlišný přístup!

Strašně mě mrzí, že jsme na staré a bezmocné takoví. Neuvědomujeme si, že všechny nás to čeká. Neustále si staré lidi bereme do úst - vyčítáme jim pomalost při vystupování, nakupování v levném kauflandu, jsou terčem vtipů a srandiček. Ale každý máme svou milovanou babičku, která nám vyprávěla pohádky, když jsme byli malí, která nás k sobě brala na prázdniny a teď touží po tom, abychom za ní jen tak zašli a prohodili s ní pár slov. Nezapomínejme na to. I ony pečovatelky-nepečovatelky budou staré a jednou jim to třeba někdo vrátí. Přála bych jim to. A sobě bych přála, ať se toho radši nedožiju, než skončit v jejich "spárech". 

P. S. Pokud někdo bude chtít znát identitu onoho pečovateláku jako memento, sdělím. 

Autor: Jaroslava Indrová | sobota 17.3.2018 15:45 | karma článku: 31,18 | přečteno: 1043x
  • Další články autora

Jaroslava Indrová

Generace Z, někdy M, také internetová generace, děti nového tisíciletí či zoomeři

Letos čeká maturita na další studenty, kteří jsou označování jako generace Z, popř. M. Vyrostli na internetu, s mobilem jsou téměř srostlí, zasáhla je pandemie covidu.

22.4.2024 v 16:05 | Karma: 18,72 | Přečteno: 471x | Společnost

Jaroslava Indrová

Trocha bilancování na závěr roku

Na konci roku je zvykem bilancovat - ohlížet se zpět a zjišťovat, co nám rok minulý dál a vzal, a také si dávat předsevzetí do roku nastávajícího. Tak se na to podívejme.

29.12.2023 v 8:53 | Karma: 9,67 | Přečteno: 245x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Indrová

Hloupneme, nebo jsme stále chytřejší?

Na nejmenované významné akci jsem se setkala s jedním svým bývalým studentem - mimochodem úspěšným mladým mužem - který se mě zeptal, jaké jsou dnešní děti. Jsou jiní než my? Tato otázka a text v sobotní Frontě mě přiměly k zamyš

21.12.2023 v 21:03 | Karma: 22,90 | Přečteno: 538x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Indrová

Poděkujme básníkovi za krásné slovo

Dnes je to 34 let, co zemřel básník Jan Skácel. Příslušník brněnské skupiny Host do domu, nedostudovaný učitel, který se upsal krásnému slovu.

16.11.2023 v 14:30 | Karma: 11,28 | Přečteno: 273x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslava Indrová

Trápí vás také noční můry?

Noční můry trápí nejen mladé dívky, kterým královna Mab za hříšné myšlenky přičaruje pupínky na nose, ale asi všechny. Občas... Ale u nás snad ty potvory bydlí.

17.9.2023 v 19:35 | Karma: 9,99 | Přečteno: 223x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 372
  • Celková karma 18,72
  • Průměrná čtenost 1907x
Jsem učitelka, která  i po dlouhé praxi učí ráda.