Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Státní, nebo školní?

Maturity jsou pomalu za námi, ale diskuse o nich neustávají. Není dne, kdy bych nenarazila na nějakou reakci. Zapojují se do nich jak odborníci, tak veřejnost a názory jsou samozřejmě různé. Zkusme se tedy podívat na pro a proti.

Úkolem státních maturit mělo být srovnání. Ano, tady souhlasím s odpůrci, v jistém smyslu srovnáváme nesrovnatelné. Úroveň těch, co zbyli – nedostali se na žádnou renomovanou střední školu, a tak skončili na učilišti s maturitou (protože na „obyčejný“ učňák jdou přece jen úplní zoufalci), musí být zákonitě mnohem horší, než maturitní zkouška vyžaduje. Učitelé na takovýchto školách by museli být kouzelníci, aby všechny své studenty připravili tak, aby alespoň prolezli. Vnímám to nejen já jako zcela nereálné. Není divu, že se pak řeší úroveň učitelů, zadání maturit, hodnotitelé státní maturity, jen skutečná příčina se nám nějak vytratila. Kde nic není, ani čert nebere. A to nemám nic proti učňům, jedenáct let jsem na učilišti učila.

Pro zlepšení situace není řešením vrátit maturity do škol, protože úspěšných by bylo sice více (všichni víme proč), ale úroveň maturitní zkoušky by to zcela jistě nezvedlo, ba naopak. Řešením je podívat se na samotný systém školství, na počet škol s maturitou (včetně gymnázií a lyceí), na způsob práce na základních školách. Řešit třeba to, proč se rodiče snaží téměř za každou cenu své děti z nich převést na víceleté gymnázium, i když ty na to zcela evidentně nemají! Většina ctižádostivých rodičů považuje za potupné, nepodaří-li se jim dostat děti když ne na víceleté gymnázium, alespoň na školu s rozšířeným vyučováním čehokoliv. Přičemž skvělá práce základních škol by mohla být důležitým momentem při rozhodování dětí, kam po jejím absolvování. (I když besedy podobné té z Pelíšků asi moc nepomohou :-))

Nechci působit jako staromilec, ale do jisté míry musím souhlasit s větou, kterou jsem zaslechla v tramvaji. Dotyčná tvrdila, že jsme měli dokonalé školství a co máme teď? Bordel na kolečkách! Souhlasím s tím, že jsme ve snaze modernizovat „spláchli do záchoda“ i to, co fungovalo. Třeba maturity pro učně. Víme, že hlavně hoši mohou dozrávat pomaleji a jejich prospěch a přístup ke škole se zlepšuje s věkem. Pokud takoví dříve skončili kvůli neprospěchu na učilišti, dostali později šanci maturitu si dodělat – prošli přijímacími zkouškami a studovali buď v tzv. nástavbách, nebo dálkově.  Byl jich zlomek a na maturitu se nadřeli. Dnešní učni s maturitou nemají ani pořádnou praxi, ani „nedřou“, aby měli maturitu. Nechávají všemu volný průběh, a když vyletí, podají stížnost na učitele, na systém, na cokoliv. Třeba to vyjde. Hlavně aby nemuseli chodit do práce.

Budu hlasovat stále pro státní maturitu i se všemi nevychytanými mouchami, které má. Nebudu hlasovat pro zmírnění, ale pro profesionální přístup – jak při zadávání, tak při hodnocení. Ale srovnávejme srovnatelné. Učňovské školy patří o úroveň níž, neboť nemají vychovávat budoucí vysoce specializované odborníky ani vysokoškolské studenty, ale odborníky pro praxi, kvalifikované dělníky a řemeslníky. Těch je potřeba jako soli. Ani finanční pobídky při hledání učňů nyní nepomáhají. A pokud z učňovských škol budou vycházet jako dosud nedopečené maturanti, bude to v budoucnosti ještě větší tragédie než dnes, kdy šikovné řemeslníky vyvažují málem zlatem. A pořád budeme řešit, jestli je matematika těžká, mají-li mít učni jeden, či dva jazyky, kolik testů mají psát, zda je písemka o 250 slovech náročná… A vůbec, uvědomil si „tam nahoře“ vůbec někdo, že maturitní vysvědčení - jedno jaké - je vstupenkou na vysokou školu? Není třeba hned dostudovat, je třeba to zkoušet, třeba se někde smilují a dají mi to. A někde dají, určitě, protože taky potřebují dobývat chléb svůj vezdejší. A dokud rodiče své „studenty“ živí… mohou to zkoušet pěkně dlouho.

Nepřipomíná vám to písničku a psu a jitrničce? Stále dokola. Teď, až se dořeší stížnosti, všechno utichne a příští rok touto dobou vše začne nanovo. Nebo se tímto problémem konečně někdo začne zabývat seriózně? Myslím, že je nejvyšší čas. Pomalu se stáváme státem s nejvyšším počtem otitulovaných hlupáků.

Autor: Jaroslava Indrová | pondělí 11.6.2018 18:43 | karma článku: 10,59 | přečteno: 292x
  • Další články autora

Jaroslava Indrová

Generace Z, někdy M, také internetová generace, děti nového tisíciletí či zoomeři

Letos čeká maturita na další studenty, kteří jsou označování jako generace Z, popř. M. Vyrostli na internetu, s mobilem jsou téměř srostlí, zasáhla je pandemie covidu.

22.4.2024 v 16:05 | Karma: 18,72 | Přečteno: 474x | Společnost

Jaroslava Indrová

Trocha bilancování na závěr roku

Na konci roku je zvykem bilancovat - ohlížet se zpět a zjišťovat, co nám rok minulý dál a vzal, a také si dávat předsevzetí do roku nastávajícího. Tak se na to podívejme.

29.12.2023 v 8:53 | Karma: 9,67 | Přečteno: 245x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Indrová

Hloupneme, nebo jsme stále chytřejší?

Na nejmenované významné akci jsem se setkala s jedním svým bývalým studentem - mimochodem úspěšným mladým mužem - který se mě zeptal, jaké jsou dnešní děti. Jsou jiní než my? Tato otázka a text v sobotní Frontě mě přiměly k zamyš

21.12.2023 v 21:03 | Karma: 22,90 | Přečteno: 538x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Indrová

Poděkujme básníkovi za krásné slovo

Dnes je to 34 let, co zemřel básník Jan Skácel. Příslušník brněnské skupiny Host do domu, nedostudovaný učitel, který se upsal krásnému slovu.

16.11.2023 v 14:30 | Karma: 11,28 | Přečteno: 273x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslava Indrová

Trápí vás také noční můry?

Noční můry trápí nejen mladé dívky, kterým královna Mab za hříšné myšlenky přičaruje pupínky na nose, ale asi všechny. Občas... Ale u nás snad ty potvory bydlí.

17.9.2023 v 19:35 | Karma: 9,99 | Přečteno: 223x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:50

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 372
  • Celková karma 18,72
  • Průměrná čtenost 1907x
Jsem učitelka, která  i po dlouhé praxi učí ráda.