Mobil - pomůcka, nebo zlo v dětské ruce?

2. 08. 2018 20:04:28
Francouzská vláda dětem zabavila mobily, což způsobilo poprask málem v celé EU. Někteří mluví o kroku zpátky, jiní velebí spásu dětských duší. Já v tom mám celkem jasno...

Těm, kteří vykřikují, že technologie se nesmějí zakazovat, ale je třeba se s nimi naučit žít, dávám za pravdu. Ale...

Nastíním odpůrcům zákazu denní rozvrh studenta primy nižšího gymnázia (= 6. třída). 1. hodina čeština - procvičování mluvnice na počítačích. 2. hodina - matematika v I-padové učebně. 3. hodina zeměpis - výklad učiva prostřednictvím prezentace na promítacím plátně. 4.hodina angličtina - interaktivní tabule. K tomu připočítejme dvě hodiny týdně informační a výpočetní techniky, i pady lze použít také v biologii, fyzice, v cizích jazycích, což se často děje. Přijde vám normální, aby po takovém "záhulu" děti - hlavně kluci každou přestávku jeli hry na mobilu?

Tvrzení, že mobily do výuky patří, protože na nich je slovník a kalkulačka, je nesmysl. Chápu, že když někdo kalkulačku zapomene doma, poprosí, aby mohl mimořádně využívat mobil, je mu vyhověno. Ale se slovníky nesouhlasím. Je to s nimi asi jako s navigací. Je vědecky dokázáno, že lidé, kteří se spoléhají jen na ni, ztrácejí orientační smysl, nepamatují si jednou či vícekrát projetou trasu, protože jedou jen podle hlasu navigátora. Když jim navigace zkolabuje, jsou schopni zabloudit i v rodném maloměstě. Úplně stejné je to s dětmi, které místo slovníku papírového používají pouze slovník elektronický. Naťukají slovo a přijmou, co jim mobil nabídne. Když pak mají hledat ve slovníku papírovém, neumějí se v něm orientovat. Že jsem staromilec a že to nebudou potřebovat, protože časy se mění? Mění. Taky považuji za pohodlnější hledání v elektronickém slovníku, ale nechci, aby moje vnoučata byla otrokem techniky. Aby v případě vypnutí proudu - a to nemyslím hned na black out - děti musely dostat omluvenku, protože bez techniky nebyly schopné vypracovat domácí úkol.

Učme děti s moderními výdobytky techniky pracovat, ale nenechme je, aby se jimi nechaly ovládnout a "zblbnout". A taky se s nimi snadněji podvádí. Pryč jsou časy taháku posílaného pod lavicí. Dnes stačí jedna sms a řešení příkladu mají všichni. Nevíš, jak dál? Odskoč si na záchod s mobilem a na netu si najdi řešení. Děti jsou vynalézavé a kvůli své lenosti - ta pubertu přece provází, vzpomeňme si, taky jsme takoví byli - vymyslí fígle, o kterých se nám, dospělým, nesnilo.

A úplně nejvíc mě rozesmálo tvrzení, že když bude učitel mít zajímavou hodinu, studenty a žáky ani nenapadne surfovat nebo hrát. Cha! Jak může Newtonův zákon, pravopisné cvičení či horstvo Asie konkurovat rozehrané hře či chatu s kamoškou! Už teď většina hodin vypadá tak, že učitel se snaží děti upoutat, zabavit a ty čekají, čím je asi tak překvapí. Něco ve smyslu: Tak se ukaž, ty chytrej! Děti jsou jiné, techniku ovládají většinou lépe než učitelé a rodiče, ale mnohé z nich jsou na ní regulárně závislé. Některé z toho "vyrostou", ale spousta z nich bude mít v "dospěláckém životě" jednou opravdový problém.

A co s tím? Jsem pro zákaz používání mobilů ve škole bez povolení učitele. Mobil patří do aktovky, je-li nezbytně nutné ho použít, pak jen s povolením učitele. I to je výchovné - naučit se ovládání (rozehranou hru dohraji až večer doma), slušnému chování (nepodvádím, poprosím, poděkuji). A naše děti nebudou jak z divokých vajec, neurotici, kteří se zazvoněním dohrávají poslední level, s klepáním rukou čekají na další pauzu, čurat chodí zásadně v hodině (o přestávce nestíhají), že byl domácí úkol zjišťují s příchodem učitele do třídy. Myslím, že všem by to prospělo. A desetileté děti by nepotřebovaly "kafe, aby se vzpamatovaly" a brufen, protože je zase bolí hlava.

Autor: Jaroslava Indrová | čtvrtek 2.8.2018 20:04 | karma článku: 18.26 | přečteno: 447x

Další články blogera

Jaroslava Indrová

Trocha bilancování na závěr roku

Na konci roku je zvykem bilancovat - ohlížet se zpět a zjišťovat, co nám rok minulý dál a vzal, a také si dávat předsevzetí do roku nastávajícího. Tak se na to podívejme.

29.12.2023 v 8:53 | Karma článku: 9.67 | Přečteno: 171 | Diskuse

Jaroslava Indrová

Hloupneme, nebo jsme stále chytřejší?

Na nejmenované významné akci jsem se setkala s jedním svým bývalým studentem - mimochodem úspěšným mladým mužem - který se mě zeptal, jaké jsou dnešní děti. Jsou jiní než my? Tato otázka a text v sobotní Frontě mě přiměly k zamyš

21.12.2023 v 21:03 | Karma článku: 22.39 | Přečteno: 419 | Diskuse

Jaroslava Indrová

Poděkujme básníkovi za krásné slovo

Dnes je to 34 let, co zemřel básník Jan Skácel. Příslušník brněnské skupiny Host do domu, nedostudovaný učitel, který se upsal krásnému slovu.

16.11.2023 v 14:30 | Karma článku: 11.28 | Přečteno: 181 | Diskuse

Jaroslava Indrová

Trápí vás také noční můry?

Noční můry trápí nejen mladé dívky, kterým královna Mab za hříšné myšlenky přičaruje pupínky na nose, ale asi všechny. Občas... Ale u nás snad ty potvory bydlí.

17.9.2023 v 19:35 | Karma článku: 8.90 | Přečteno: 159 | Diskuse

Další články z rubriky Ona

Ivana Lance

USA Georgia vs. Česká Republika

Záleží na tom, jestli jste fanoušcci amerického sladkého a studeného čaje nebo českého piva. Po čem raději sáhnete vy?

28.3.2024 v 16:20 | Karma článku: 20.38 | Přečteno: 348 | Diskuse

Jana Melišová

Nemáte nejaké drobné?

Chcel by som si kúpiť jedlo, nepomôžete mi nejakými drobnými? Otázka, pri ktorej sa mnohí tvária, že nepočujú, prípadne od dotyčného odvracajú zrak, keďže najčastejšie sa ju pýtajú ľudia bez domova nevábneho výzoru.

28.3.2024 v 12:53 | Karma článku: 27.72 | Přečteno: 440 | Diskuse

Jana Kozubíková

kOmický blog CDLXXXI.

Už měsíc mám nový vztah. "Randíme" denně mimo víkendů, ačkoli přiznávám, že myšlenky na něj mne neopouští ani o nich.

28.3.2024 v 6:00 | Karma článku: 9.11 | Přečteno: 185 |

Ivana Dianová

Billa šok

Billu navštěvuju docela často, mám ji totiž co by kamenem dohodil. Mám vůči ní spoustu výhrad, ale jít s plnými taškami pět minut, nebo jet několik stanic je dost rozdíl, což u mne hraje zásadní roli. Dnes jsem tam utrpěla šok.

26.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 41.26 | Přečteno: 9256 | Diskuse

Lenka Prokopová

Oslava narozenin

V dávné době mého mládí se slavily narozeniny s dortem, svíčkami, babičkami, dědečky, strýčky a pratetami z třetího kolena. V dnešní době se slaví narozeninová párty hlavně s dalšími dětičkami.

25.3.2024 v 22:12 | Karma článku: 18.44 | Přečteno: 429 | Diskuse
Počet článků 370 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1912

Jsem učitelka, která  i po dlouhé praxi učí ráda. 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...