Proč omezovat práva školáků?

4. 12. 2018 18:53:22
Takto se prý ptá školní inspekce. Podle jejího názoru ředitelé novým nařízením, zakazujícím používat mobily o přestávkách, porušují tuzemské právní předpisy. Zasáhly by tím prý do soukromých práv žáků.

Minulé tři roky jsem převážně učila na nižším gymnáziu a nebylo možné si nevšimnout, jak se děti proti době, kdy jsem u "malých" učila naposledy, změnily. Žádné zlobení o přestávkách, žádné lítání po chodbách, žádné pozdní příchody do třídy. Jednotlivci či skupinky teď sedí v lavicích a "paří". Doslova visí na svých mobilech. (Mám pocit, že čím menší dítě, tím větší "pádlo" - vysvětlení mého vnuka: líp se na nich hraje.) Vše se však změní s příchodem učitele do třídy. Nastane šum a ruch, většina teprve teď začne hledat učebnice a sešity, ten se honem musí napít, onen ukusuje z nedojedené svačiny, vždycky se najde někdo, kdo tvrdí, že nestihl o přestávce zajít na záchod a musí teď. Ano, neštěstí dnešní doby - mobily v rukou náctiletých.

Jistě, uznávám, že jsou potřebné, je to úžasný vynález. Kdyby byly mobily, když mé děti byly malé, přineslo by mi to mnohou klidnou chvíli místo stresů, co děti samy doma asi právě dělají. U nás kvůli neexistenci telefonní kabeláže nebylo dlouho možné získat ani obyčejnou pevnou linku. Co bych v té chvíli dala za mobil! Stane-li se ale ze skvělého sluhy nebezpečný pán, co pak s tím?

Všichni známe obrázky dětí, které spolu cestují denně půl hodiny do školy a ze školy, a za celou dobu spolu nepromluví ani slovo, jen koukají do mobilu. A co byste teprve řekli na to, kdybych vám prozradila, že celou tu dobu spolu hrají přes internet hru!?

Ve Francii mobily ve škole zakázali. U nás tak učinili pouze někteří ředitelé, kteří navzdory ČŠI dali tento zákaz dokonce do školního řádu. Plošně učinit něco takového máme strach, neboť bychom prý zasáhli do práv dítěte na osobní majetek. Blbost, majetek jim nikdo nebere, jen je chceme vrátit zpátky do normálního života. Mnozí z nich jsou jak mimozemšťani, kteří nevnímají svět kolem sebe a neumějí mluvit s živými lidmi Když jim mobil vezmete, jsou bezradné a nevědí, co mají dělat. Neumějí si najít žádnou jinou zábavu.

Děti mají právo na šťastné dětství. A neberou jim ho mobily? Příkladem pro naše potomky už nejsou živí lidé, ale hrdinové z mobilních her, maximálně stylizovaní youtubeři, kterým se náctiletí touží podobat. Hlavní touhou pro spoustu dětí nejsou jedničky ve škole a následná pochvala a odměna od rodičů, ale množství lajků od vrstevníků. Když se jich na něco zeptáte, nepřemýšlejí a rovnou zadají příslušné heslo do wikipedie. Mnohé stránky a sítě jim jsou sice nepřístupné, ale stačí jen napsat, že je mi víc, než mi je opravdu; všechno se dá obejít.

A že tohle je starost rodičů? Ano, ale víte, jak jsou děti vynalézavé, jen aby mohly na mobil? Hrají na chodbách, na zastávkách MHD, klidně na veřejném WC, jen když tam bude signál. A rodiče jsou pod neustálým tlakem ze strany dětí: To jen ty zakazuješ, všichni ve třídě můžou, jsem pak jak socka, když nemám mobil s internetem, potřebuju ho do školy - dítě se vymyslí cokoliv. A protože stokrát nic umořilo osla a rodiče jsou taky jen lidi, většina z nich ustupuje a ustupuje.... A doufají, že aspoň ve škole si jejich potomek od mobilu odpočine.

Někteří psychologové už začínají na nebezpečí plynoucí z IT upozorňovat. Asi málo. Dnešní náctiletí jsou totiž v této oblasti průkopníci a my nevíme, co to s nimi v budoucnosti provede. Budou schopni navazovat vztahy? Naučí se komunikovat a vyjadřovat své myšlenky? Nevystačí si jen s tím svým mobilem i v dospělosti? Doufejme, že většina z nich ne, ale v každém případě budou mít cestu dost těžkou.Všichni víme, jak je ta moderní technika lákavá. I já se přistihnu, že místo abych v tramvaji koukala z okna, vytáhnu mobil a zapnu internet. A s mobilem si vystačím i v čekárnách, kam jsem dřív s sebou brala knihu. Jak si s tím mají bez naší pomoci poradit děti?

Já osobně fandím ředitelům a učitelům, kteří se nebojí dětem mobily vzít, a moc se mi líbí slova třídní učitelky Langrové, která svým kolegům vzkazuje: „Nebojte se své děti vést a vychovávat – povolit jim všechno není podle mého názoru výchovou, ale rezignací.“ Palec nahoru.

Autor: Jaroslava Indrová | úterý 4.12.2018 18:53 | karma článku: 41.65 | přečteno: 2663x

Další články blogera

Jaroslava Indrová

Trocha bilancování na závěr roku

Na konci roku je zvykem bilancovat - ohlížet se zpět a zjišťovat, co nám rok minulý dál a vzal, a také si dávat předsevzetí do roku nastávajícího. Tak se na to podívejme.

29.12.2023 v 8:53 | Karma článku: 9.67 | Přečteno: 171 | Diskuse

Jaroslava Indrová

Hloupneme, nebo jsme stále chytřejší?

Na nejmenované významné akci jsem se setkala s jedním svým bývalým studentem - mimochodem úspěšným mladým mužem - který se mě zeptal, jaké jsou dnešní děti. Jsou jiní než my? Tato otázka a text v sobotní Frontě mě přiměly k zamyš

21.12.2023 v 21:03 | Karma článku: 22.39 | Přečteno: 419 | Diskuse

Jaroslava Indrová

Poděkujme básníkovi za krásné slovo

Dnes je to 34 let, co zemřel básník Jan Skácel. Příslušník brněnské skupiny Host do domu, nedostudovaný učitel, který se upsal krásnému slovu.

16.11.2023 v 14:30 | Karma článku: 11.28 | Přečteno: 181 | Diskuse

Jaroslava Indrová

Trápí vás také noční můry?

Noční můry trápí nejen mladé dívky, kterým královna Mab za hříšné myšlenky přičaruje pupínky na nose, ale asi všechny. Občas... Ale u nás snad ty potvory bydlí.

17.9.2023 v 19:35 | Karma článku: 8.90 | Přečteno: 159 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 40 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 8.05 | Přečteno: 111 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 14.20 | Přečteno: 325 | Diskuse

Jan Ziegler

Profesorova dcera spáchala sebevraždu, táta neměl na věno

Dá se říci, že univerzitní profesor Jaromír Čelakovský patřil ke společenské elitě Rakouska-Uherska, přesto však jeho rodina měla finanční problémy. Všechny své tři dospělé dcery provdat nedokázal.

27.3.2024 v 12:21 | Karma článku: 18.07 | Přečteno: 468 | Diskuse
Počet článků 370 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1912

Jsem učitelka, která  i po dlouhé praxi učí ráda. 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...