Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

První lyžák

Na lyžích jsem jezdila zhruba od čtyř let. Nejdřív jsem dostala tzv. patičkáče, pak dřevěné lyže s „pérákovým“ vázáním.

Špička boty byla upnuta napevno řemínkem a pata volná; teprve kolem 13. roku jsem dostala „moderní“ dřevěné lyže s kovovými hranami a kandahárem – tam už byla pata pevně připnutá k lyži, ale dala se v případě potřeby uvolnit.  Je třeba dodat, že délku lyží nám určovala natažená ruka – „kam dosáhneš“ -  a délku hůlek naše podpaždí. Takže při výšce 155 cm jsem měla lyže tak o dvacet centimetrů delší. S těmihle parádními lyžemi jsem absolvovala svůj první lyžařský výcvik.

Naše škola vlastnila chatu v Krkonoších kousek pod Klínovou boudou, jezdili jsme na ni i na školu v přírodě. Stála pěkně ve svahu, ovšem po nějakém vleku ani památky. Kdo chtěl jet dolů, musel nejdřív pěkně po svých vystoupat nahoru. A tak to šlo celý den.

Stravování nám zajišťoval vždy někdo z rodičů – v tomto případě „ukecali“ moji absolutně nesportovní maminku. Znamenalo to pro ni dojet na lyžích zhruba 4 km od lanovky na Pláni až na chatu. Nikdy předtím ani potom lyže na noze neměla. Vyzkoušela si to dva dny před odjezdem před domem na rovince a věřila, že to „dá“. Už nikdy jsem neviděla tak zoufalého lyžaře, jako byla ona. Na každém sebemenším kopečku se doslova válela, takže nakonec  jí náš tělocvikář nesl batoh a my děti jsme byly pověřeny pomáhat jí ze země a oprašovat ji od sněhu. Pamatuji, že cestou zpět šla za námi pěšky a raději se bořila hluboko do sněhu, než by ta čertova prkýnka znovu obula.

Na chatě byla jen studená voda – přímo z pramene, který neustále tekl, protože běda, kdyby zamrzl. Tu jsme pili, ale v ní jsme se také ráno a večer myli. Br, tak ledovou vodu už dnes nenajdete. Také jsme se střídali v kuchyni. Služba pomáhala zatápět, hlídala oheň – vařilo se na klasickém sporáku, udržovala horkou vodu na kamnech, škrábala brambory. U nádobí se nás střídalo víc, nikdo nebrblal, všichni pomáhali. I když v kuchyni často zůstávali hlavně ti, co neuměli lyžovat a nebo se lehce zranili. Jedním z nich byl i Vlastík, který měl značnou nadváhu, sport mu nešel, zato rád vařil. Kluci mu říkali Pašíku. Maminka si myslela, že je asi Pavlík a že je to milá zdrobnělina, tak ji ještě trochu zjemnila a říkala mu Pašíčku. Moc jim to dohromady pasovalo, proto se chudák Vlastík předposlední den lyžáku osmělil a požádal ji, jestli by mu mohla přestat nadávat a mohla mu říkat Vlastíku. Na tenhle trapas maminka vzpomínala ještě dlouho.

K vrcholným zážitkům našeho lyžáku – vedle slalomových závodů – patřil celodenní výlet na Luční boudu. Pan učitel Václavík byl tvrďák, tak ho nějaké sněžení po ránu nerozhodilo a hnal nás před sebou na těch dlouhatánských sjezdovkách s uvolněnou patkou na Luční a zpět. Počasí bylo, že by psa nevyhnal (na Luční nás přemlouvali, ať tam radši zůstaneme přes noc), ale my nejenže jsme všichni přežili, ale nikdo se neztratil, nebrečel, neonemocněl. A to jsme byli oblečení podobně jako Hanč a Vrbata na onen slavný závod, kde oba zahynuli. Žádné merino, softšel a flís, ale flanelová košile, pletený svetr a šponovky. Jo a košilka! Vzpomínám, že maminky a babičky považovaly za hlavní prevenci umrznutí v zimě košilku – u chlapců tílko. Dodnes na to všechno, když se potkáme, s nostalgií vzpomínáme.

Na „Klínovce“ jsem pak byla na lyžáku ještě jednou, s gymplem, opět jsme tam zažili spoustu legrace, ale to už byl vyšší level. Už jsme měli s sebou mnozí i běžky, spolužačka, která se přistěhovala z Prahy, dokonce i přezkáče a všichni povinně bezpečnostní špičku. Dokonce jsme si troufli dojet na běžkách až do Vrchlabí, s batohy na zádech a sjezdovkami pod paží. Jak říkám, legrace spousta.

V obou případech jsme byli celá třída, nikdo se neulil, nikdo si nestěžoval, žádní rodiče neudělali scénu, všechno proběhlo v pohodě. Všichni přežili studený odchov na chatě, ledovou vodu z pramene, služby v kuchyni a pomoc při nákupech. A co je hlavní: dodnes na to vzpomínáme. V dobrém!

 

Autor: Jaroslava Indrová | neděle 18.8.2019 14:14 | karma článku: 20,13 | přečteno: 550x
  • Další články autora

Jaroslava Indrová

Generace Z, někdy M, také internetová generace, děti nového tisíciletí či zoomeři

Letos čeká maturita na další studenty, kteří jsou označování jako generace Z, popř. M. Vyrostli na internetu, s mobilem jsou téměř srostlí, zasáhla je pandemie covidu.

22.4.2024 v 16:05 | Karma: 18,72 | Přečteno: 471x | Společnost

Jaroslava Indrová

Trocha bilancování na závěr roku

Na konci roku je zvykem bilancovat - ohlížet se zpět a zjišťovat, co nám rok minulý dál a vzal, a také si dávat předsevzetí do roku nastávajícího. Tak se na to podívejme.

29.12.2023 v 8:53 | Karma: 9,67 | Přečteno: 245x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Indrová

Hloupneme, nebo jsme stále chytřejší?

Na nejmenované významné akci jsem se setkala s jedním svým bývalým studentem - mimochodem úspěšným mladým mužem - který se mě zeptal, jaké jsou dnešní děti. Jsou jiní než my? Tato otázka a text v sobotní Frontě mě přiměly k zamyš

21.12.2023 v 21:03 | Karma: 22,90 | Přečteno: 538x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Indrová

Poděkujme básníkovi za krásné slovo

Dnes je to 34 let, co zemřel básník Jan Skácel. Příslušník brněnské skupiny Host do domu, nedostudovaný učitel, který se upsal krásnému slovu.

16.11.2023 v 14:30 | Karma: 11,28 | Přečteno: 273x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslava Indrová

Trápí vás také noční můry?

Noční můry trápí nejen mladé dívky, kterým královna Mab za hříšné myšlenky přičaruje pupínky na nose, ale asi všechny. Občas... Ale u nás snad ty potvory bydlí.

17.9.2023 v 19:35 | Karma: 9,99 | Přečteno: 223x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 372
  • Celková karma 18,72
  • Průměrná čtenost 1907x
Jsem učitelka, která  i po dlouhé praxi učí ráda.