Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jde soudcům vždy o spravedlnost?

Ve svém textu nechci nic a nikoho kritizovat ani odsuzovat, chci se prostě zamyslet nad naší společností v době covidové. 

Už dva a půl roku nežijeme normálně. Pod hrozbou covidu se chováme různě - někteří z nás mají z nemoci strach, jiní respekt a další nemoc banalizují a na veškerá opatření kašlou. To jsou ti, kteří v samoobsluze pouze povytáhnou triko přes ústa či maximálně na ně přiloží kapesník. V tramvají mají zakrytou bradu nebo vůbec roušku nevedou. Veškerá opatření proti nemoci negují a klidně protestují veřejně - podepisují petice, demonstrují. Nechápu je, ačkoliv rozumím tomu, že se cítí být manipulováni a chtěli by - jako batole v období vzdoru - o všem rozhodovat sami. Všichni rodiče znají dětské: Já sám! A všichni taky víme, že batolata z toho "vyrostou", ale oni? Tihle lidé negují téměř všechna rozhodnutí vlády - často nechodí volit, a proto nemusejí poslouchat. Myslí si...

Neříkám, že všichni tito "odpírači" mají IQ tykve, ale občas tak jednají. A ještě horší je, když se do jejich čela postaví VIP osobnosti, jako je Václav Klaus. V době vrcholící pandemie, kdy zdravotníci "padají na hubu",  je uspořádána demonstrace, kde jsou lidé bez roušek natěsnáni jak slepice v kleci. Zajímalo by mě, kolik z nich to odneslo a z demonstrací si domů přivezli nákazu.

Říká se, že mnohé zkušenosti jsou generačně nepřenositelné. Ale o karanténě, izolaci, ochraně před infekci, očkování - o všem jsme byli poučení již před několika generacemi. Víme, že očkování vymýtilo neštovice, obrnu - já ještě z dětství pamatuji kulhající děti či děti na vozíku přijíždějící do Janských Lázní na zotavenou po prodělané obrně. Už ale nepamatujeme, že ti, kteří se očkovali jako první generace, "riskovali" podobně jako my dnes, když se nechali očkovat ne příliš vyzkoušenou vakcínou. Někde se začít musí. 

Ale toto pořád není to hlavní, co mě trápí. To je konání a jednání soudů - těch, kteří dávají řád celé společnosti. Soudy by měly být spravedlivé, nezaujaté. Věřila jsem vždy, že když se dostanu do jejich "spárů", rozhodnou o vině či nevině podle pravdy. V poslední době o tom stále víc pochybuji. Soudům totiž nejde o pravdu, ale o rétoriku a slovíčkaření. Není nutné mít pravdu, ale o své pravdě přesvědčit. Jak jinak chápat rozhodnutí - jedno z mnoha - Nejvyššího správního soudu o nošení respirátorů. České soudy jsou stále - a po coronaviru ještě více - zahlcené případy k řešení, ale na takovou "ptákovinu" si čas i peníze najdou. Ano, chápu astmatika, že má s nošením respirátoru problém, ale většina to přesto zvládne. V takovém případě přece platí, že přednost má to, co je přínosné pro většinu.  A nevím, jestli bych chtěla např. ve vlaku sedět tři hodiny vedle někoho, o kom nic nevím a kdo nemá žádnou roušku. A nehrozí právě astmatikům, že nakazí-li se covidem, skončí na JIPce?

Ale to stále není to hlavní, co mi na tom všem vadí. Vadí mi, že důvodem hrozby zrušení nařízení vlády o nošení respirátorů ve veřejných budovách a dopravních prostředcích není jeho nesmyslnost, ale to, že nebylo náležitě odůvodněno. Mluvčí, který vše vysvětloval v rozhlase, prohlásil, že soud nezpochybňuje samo rozhodnutí, považuje ho za správné, ale...  Ministerstvo dostalo tři dny na doplnění odůvodnění. Ministr na to ihned zareagoval a sdělil, že odůvodnění bude doplněno, aniž by se měnil "normativní text".

Jednání soudu spotřebuje čas mnoha lidí, stojí nemalé peníze a výsledek tento? Považuji to za mrhání obojím. A navíc ztrácím důvěru v soudy, pro který jsou zřejmě "kecy" víc než pravda. 

A stejně tak, jako mi vadí rozhodnutí soudní instituce, vadí mi to, že vláda "sklapne kufry" a okamžitě zmírní svá nařízení. Stejně za to sklidí jen další kritiku, že nařízení jsou kvůli neustálým úpravám nečitelná.

Nemyslím si, že v jiných zemích to je zcela jinak, ale  u nás asi blbneme nejvíc. Blíží se volby, tak kdo může, přihřívá si polívčičku na covidovém sporáku. Aby se nám to s příchodem podzimu nevymstilo.

Autor: Jaroslava Indrová | neděle 1.8.2021 13:53 | karma článku: 24,74 | přečteno: 719x
  • Další články autora

Jaroslava Indrová

Generace Z, někdy M, také internetová generace, děti nového tisíciletí či zoomeři

Letos čeká maturita na další studenty, kteří jsou označování jako generace Z, popř. M. Vyrostli na internetu, s mobilem jsou téměř srostlí, zasáhla je pandemie covidu.

22.4.2024 v 16:05 | Karma: 18,72 | Přečteno: 472x | Společnost

Jaroslava Indrová

Trocha bilancování na závěr roku

Na konci roku je zvykem bilancovat - ohlížet se zpět a zjišťovat, co nám rok minulý dál a vzal, a také si dávat předsevzetí do roku nastávajícího. Tak se na to podívejme.

29.12.2023 v 8:53 | Karma: 9,67 | Přečteno: 245x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Indrová

Hloupneme, nebo jsme stále chytřejší?

Na nejmenované významné akci jsem se setkala s jedním svým bývalým studentem - mimochodem úspěšným mladým mužem - který se mě zeptal, jaké jsou dnešní děti. Jsou jiní než my? Tato otázka a text v sobotní Frontě mě přiměly k zamyš

21.12.2023 v 21:03 | Karma: 22,90 | Přečteno: 538x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Indrová

Poděkujme básníkovi za krásné slovo

Dnes je to 34 let, co zemřel básník Jan Skácel. Příslušník brněnské skupiny Host do domu, nedostudovaný učitel, který se upsal krásnému slovu.

16.11.2023 v 14:30 | Karma: 11,28 | Přečteno: 273x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslava Indrová

Trápí vás také noční můry?

Noční můry trápí nejen mladé dívky, kterým královna Mab za hříšné myšlenky přičaruje pupínky na nose, ale asi všechny. Občas... Ale u nás snad ty potvory bydlí.

17.9.2023 v 19:35 | Karma: 9,99 | Přečteno: 223x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Vrchní soud rozhodne o odvolání muže, který dostal devět let za týrání družky

25. dubna 2024  8:49

Olomoucký vrchní soud dnes rozhodne o odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  8:38

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  8:38

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 372
  • Celková karma 18,72
  • Průměrná čtenost 1907x
Jsem učitelka, která  i po dlouhé praxi učí ráda.