Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Byla to chyba Dobrovského i ostatních romantiků, kteří uvrhli náš národ zpět do jazyka, navíc uměle zkomplikovaného, kterým většina jeho užiatelů neumí ani mluvit, ani psát. To angličtina po roce 1066 prošla očišťovacím zjednodušujícím procesem, a mimojiné proto je tak úspěšná.

Doufám, že Evropská unie zavede primárně jediný jazyk, je mi už jedno jaký, a tenhle blázinec třiceti jazyků skončí.

0 2
možnosti
Foto

Čeština je jazyk složitý, leč krásný! Zvukomalebný, znělý, tvárný Česká křestní jména jsou ještě jasněji pohlavně vymezena.Má řadu specifik typických jen pro něj. Jedním z nich je přechylování ženských příjmení příponou -ová. Moderním ženám se to ale nelíbí a rády by měly možnost svoje druhé jméno nepřechylovat. Otázka stojí; proč? Zatímco třeba v angličtině existuje mnoho jmen vhodných stejnou měrou pro dívky i chlapce, v češtině to tak není. Máme Petra a Petru, Jana a Janu, Mirka a Mirku a tak dále. Právě s křestním se váže další věc ohledně přechylování, a sice argument, že nejde ani tak o -ová, jako o princip mít možnost zvolit si své vlastní jméno. To je trochu nesmysl, když uvážíme, že právě to křestní, které v komunikaci používáme možná i častěji, nám dávají naši rodiče, nemyslíte?

1 0
možnosti

J59i27r83i 71T32i52c70h68y

31. 5. 2020 18:36

V dnesni dobe sedi na uradech a ministerstvech hodne absolventu s tituly ze sosialnich "ved', berou velke platy a musi vykazovat cinnost. Proto chteji stale neco reformovat, zejmena, kdyz na te tlaci liberalni fasisticka propaganda ze zapadu. V anglckem jazyku uz to silne pokrocilo.Zname jsou take "reformy" skolstvi, kde osvedcene vyucovaci metody jsou zamenovany nesmyslnymi opravami (vylouceni matematiky, znamkovani).

3 0
možnosti

V polštině je obojí možné a nikdo si na to nestěžuje. Pouze v mužské formě pokud se vyskytuje - ski, tak je ženská forma - ska. Zbytek je neměnný.

2 0
možnosti

No a? V angličtině se ani neskloňuje, ani nepřechyluje. Máme se snad kvůli tomu vzdát české gramatiky?

Horší je samozřejmě situace v jazycích, které rozlišují mužské a ženské příjmení - pak je počeštění ještě problematičtější než například u anglických nebo německých. Pro znalce jazyka pak může být legrační (nebo hůř vnímaná) situace, že již přechýlené příjmení opět přechýlíme. Ale to je holt vlastnost jazyka. Pro mě je důležitější, že z vyjádření získám potřebnou informaci, a to vítězí nad tím, že se to někomu nelíbí.

4 0
možnosti

Ivan Mládek - Dáša Novák

Dáša Novák

a Stáňa Polák

řekly si, že půjdou dnes po obědě navštívit

kamarádku Procházku

Totiž Lída Horák

říkala, že Procházka

si včera zakoupila fantastickou halenku,

jaká není k sehnání.

Tak tedy obě dívky, aniž měly pozvání

za chvíli už u Procházků vyzvání, nikdo ale nepřichází otvírat, jela asi na výlet. Dáša Novák a Stáňa Polák řekly si "Není doma, nemá cenu vyzvánět, už toho necháme." Stáňa Polák podotkla, že Procházka si stejně možná jenom také trochu vymýšlí a nemá žádnou halenku. Děvčatům v tuto chvíli nezbývá nic jiného, než se vrátit zase domů do svého, k Procházce zajdou znovu pozítří, je to hezká procházka. Dáša Novák a Stáňa Polák skutečně dva dny na to rozhodly se navštívit ještě jednou Procházku. Stáňa Polák podotkla, že Procházka se možná stále ještě nevrátila z výletu, znovu tam jdou nadarmo. Děvčata zjistila, když ocitla se na místě, obavy že byly plně na místě, k Procházce nikdy více nepůjdou, furt je někde na tůrách. Poláková cestou domů povzdychla, "To jsme to vymňoukly."

8 0
možnosti

J79i29r24i 71T56i84c98h18y

31. 5. 2020 18:39

Pak jeste odstranime tvrde y a bude to jeste presnejsi.

3 0
možnosti

P10e21t38r 20S60k23á78l67a

31. 5. 2020 11:11

V té souvislosti bych se rád zeptal, proč má každý "blb" právo prznit přechylováním jména cizinek.

7 6
možnosti

Kvůli použitelnosti v češtině? V její gramatice? A proč si myslíte, že použití české gramatiky na cizí příjmení je przněním?

8 1
možnosti

Někdo prostě potřebuje být za každou cenu světový, pokrokový, módní, liberální, a nevím co ještě.Ostatním to dává určitý signál.Asi jako když na autě vidíte espézetku "RAMBO 001".

6 0
možnosti

Já vídám Jamese 007. A Férpleje:-).

A protože je oba znám, tak vím, že první má do Jamese dost daleko a druhý moc fair nehraje:-).

2 0
možnosti

R^

Čeština si našla řešení v době, kdy se zaváděla příjmení. Vyřešila to elegantně a v souladu s povahou jazyka. Takže o zastáncích zrušení přechylování si myslím, že mají nějaký mentální problém. S tím by však měli jít k nějakému vhodnému odborníkovi, ne do sněmovny.

11 0
možnosti
Foto

Ale právě do sněmovny! Svůj k svému!

Protože: to je blbý, to se bude líbit.

2 2
možnosti
  • Počet článků 371
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1912x
Jsem učitelka, která  i po dlouhé praxi učí ráda.