Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Obědy zdarma

Na školní jídelnu má snad každý Čech vzpomínky, kterým se zasměje většinou až po spoustě let. Původně to byly situace spíš tristní. A nemusí se jednat o UHO.

Nedávno jsme s kamarádkou ze základky trochu vzpomínaly a došlo i na školní jídelnu. Zajímavé, že jsme se ani jednou nedotkly kvality pokrmů, ale například jsme si obě vzpomněly na to, jak nás družinářky nutily dojídat i to, co nám nechutnalo. Jak my jsme se je snažili převézt a schovávali jsme tlusté maso pod jazykem nebo pod líci a pak je utíkali vyplivnout. Jak jsme přemlouvali kuchařky, aby nám přidaly buchtiček s krémem a nedávaly plíčka. Moje "těžká" chvilka nastávala, když byl hrách. To jsem potom proseděla v jídelně dobrou hodinu a stejně nakonec do mě družinářky nechutnou studenou hmotu narvaly se slovy: "Rodiče to platí, tak to musíš sníst!"

Nedávno jsem se ptala vnučky třeťačky, jak jim vaří ve školní jídelně. Říkala, že dobře, že třeba dnes jí kuchařka dala veliké maso. Na dotaz, jaké bylo, odpověděla, že neví, ho nejedla. U nás v jídelně se obědy čipují - žádné lístky už nejsou. Neodebraný oběd je tak hned viditelný, proto mnozí žáci, kterým se na oběd nechce, ale zároveň chtějí mít doma klid,  jídelnou jen proběhnou a cestou si čipnou. Jaký rozdíl proti naší soudružce vychovatelce, která nás neustále přesvědčovala o tom, že jídlem se nesmí plýtvat, protože ve světě je spousta dětí, které by za náš oběd daly kdoví co. I proto mě před dvěma lety překvapil Zajíček na koni, který mě požádal o splnění vánočních dětských přání. Zjistila jsem, že i u nás jsou děti, které si k Vánocům přejí, aby mohly chodit na obědy. 

Touto situací se v poslední době začaly zabývat i Ano a ČSSD, která chce obědy pro děti v mateřinkách a na prvním stupni zadarmo plošně. Poslouchala jsem besedu s poslankyní Gajduškovou, která neustále obhajovala plošné hrazení, protože údajně zjišťování nároků příspěvky by bylo dražší než oněch předpokládaných 5 mld. korun.

Chápu naprosto důvody, proč, ale nechápu onu plošnost. Prý děti, které na obědy chodí, čerpají státní dotaci, a ty, které nechodí, protože na ně nemají, o ni přicházejí. To je zdůvodnění hodné Šalamouna. Čím méně lidí bude o obědy zdarma žádat, tím více z oněch 5 mld zbude pro chudé a děti z opravdu potřebných rodin mohou dostat ještě příspěvek na sešity, na obaly, popř. na cvičební úbor. Jistě je pro matky samoživitelky stejně těžké kupovat rostoucímu dítěti tenisky jako obědy. 

Ale o hladu bych nemluvila. To vypadá, jako by matky samoživitelky dětem nedávaly najíst, to bychom je uráželi. Děti najíst dostanou, ale jejich jídlo je nutričně chudé. V dnešní době je také spousta dětí, které nechodí na obědy z opačného důvodu. Jídlo jim nechutná, jsou z domova zvyklé na lepší. Tak jak to teď udělat?  Naženeme všechny děti od první do páté třída na oběd povinně a dozor nad nimi bude stát, dokud to nesnědí, protože se státními penězi se neplýtvá? Naše soudružka vychovatelka by měla radost! Ale chodit musí všechny, protože ty, které by nechodily, by se přece okrádaly o dotace!! A bohatí rodiče prý místo placení obědů mají přispívat dary škole. Ha, už to vidím.

Souhlasím a asi většina národa bude se mnou zajedno, že dětem z problémových rodin by se mělo pomáhat. Ale ne za cenu "dojení státní kasy"! Není přece problém nastavit jasná a konkrétní pravidla, kdy rodiče o dotaci mohou požádat. Připadá mně, že u nás to je vždycky tak nějak "na levačku". Někdo něco vymyslí, ale nepromyslí si vše až do konce, se všemi případnými důsledky. Ví např. někdo, kolik jídla ve školní jídelně projde talířem a skončí v kbelíku? Přijďte se podívat, kolik jogurtů, pomerančů, banánů, jablek, které děti dostávají místo zákusku, se povaluje po parapetech, válí se po stolech i pod nimi a nemluvím o praskajících odpadkových koších. Kolik dětí si vezme oběd a téměř netknutý ho vrátí! Je jeho, tak si s ním může dělat, co chce. A co s ním udělá, když už "nebude jeho"?

Zrušili jsme bezplatné svačinky u větších dětí, které končily také často v odpadkovém koši. Teď naši zastupitelé cílí na "malé děti", když u těch velkých nezabodovali. Ale podle mě by se na to měli vybodnout. takový blbý výmysl jen dá zabrat státní kase a peníze budou chybět jinde. Přispívejme tam, kde je to potřeba a řiďme se heslem: Pomoci můžeme jen tomu, kdo naši pomoc přijme. Tak ji nabídněme, ale nevnucujme všem.

Autor: Jaroslava Indrová | čtvrtek 6.12.2018 18:39 | karma článku: 29,89 | přečteno: 978x
  • Další články autora

Jaroslava Indrová

Generace Z, někdy M, také internetová generace, děti nového tisíciletí či zoomeři

Letos čeká maturita na další studenty, kteří jsou označování jako generace Z, popř. M. Vyrostli na internetu, s mobilem jsou téměř srostlí, zasáhla je pandemie covidu.

22.4.2024 v 16:05 | Karma: 17,58 | Přečteno: 423x | Společnost

Jaroslava Indrová

Trocha bilancování na závěr roku

Na konci roku je zvykem bilancovat - ohlížet se zpět a zjišťovat, co nám rok minulý dál a vzal, a také si dávat předsevzetí do roku nastávajícího. Tak se na to podívejme.

29.12.2023 v 8:53 | Karma: 9,67 | Přečteno: 245x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Indrová

Hloupneme, nebo jsme stále chytřejší?

Na nejmenované významné akci jsem se setkala s jedním svým bývalým studentem - mimochodem úspěšným mladým mužem - který se mě zeptal, jaké jsou dnešní děti. Jsou jiní než my? Tato otázka a text v sobotní Frontě mě přiměly k zamyš

21.12.2023 v 21:03 | Karma: 22,90 | Přečteno: 537x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Indrová

Poděkujme básníkovi za krásné slovo

Dnes je to 34 let, co zemřel básník Jan Skácel. Příslušník brněnské skupiny Host do domu, nedostudovaný učitel, který se upsal krásnému slovu.

16.11.2023 v 14:30 | Karma: 11,28 | Přečteno: 273x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslava Indrová

Trápí vás také noční můry?

Noční můry trápí nejen mladé dívky, kterým královna Mab za hříšné myšlenky přičaruje pupínky na nose, ale asi všechny. Občas... Ale u nás snad ty potvory bydlí.

17.9.2023 v 19:35 | Karma: 9,99 | Přečteno: 223x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno  17:40

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Hrozí nový Černobyl. Centrum Střední Asie mohou zamořit radioaktivní kaly

23. dubna 2024  16:52

Nestabilní odkaliště vzniklá v Kyrgyzstánu po těžbě uranové rudy v dobách Sovětského svazu hrozí...

  • Počet článků 372
  • Celková karma 17,34
  • Průměrná čtenost 1907x
Jsem učitelka, která  i po dlouhé praxi učí ráda.