Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Strašák plošného testování žáků

Jedni ho prosazují, druzí se před ním brání zuby nehty. Jde o testování žáků společně se stanovením minimální hranice, jež by je opravňovala ucházet se o studium střední školy s maturitou. Není to mnoho povyku pro nic?

Když jsem dělala příjímačky na gymnázium, měla jsem jasno. Buď udělám přijímačky a můžu jít na gympl, popř. na jinou střední školu, nebo neudělám a skončím na učňáku. Vím, bylo to za hluboké totality, ale připadalo mi to spravedlivé, stejně tak jako to, že někteří z nás už po prváku odpadli, protože jim to "nešlo", a tak ředitel doporučil rodičům přestup na lehčí školu. 

Dnes by rodiče považovali za tragedii, kdyby jejich dítě nešlo na školu s maturitou, přestože má už v páté třídě trojky a v sedmičce několik čtyřek. Přesto se opravdu většina těchto dětí na nějakou tu školu dostane, a dokonce jí i nějak proleze. Zádrhel nastává většinou u státní maturity, kde Františka nikdo nezná, a tudíž nad ním nikdo nemůže přimhouřit oko. 

Budou-li zavedeny hranice, pod kterou školy nebudou moci sáhnout, nastanou dva problémy. Některé školy nenaplní kapacitu (a bude jich zřejmě dost) - co pak s učiteli, pro které nebude práce? A tím, že nebude dost studentů, bude ohrožena sama existence některých škol. Prozatím tyto školy nabraly, "co mělo ruce nohy" a učitelé plivali krev, aby "studenty", kteří nejen že talentem zrovna nehýřili, ale často bylo studium hlavně zbožným přáním rodičů než jich samých, dostrkali k maturitě.

Prý hrozí, že školy budou srovnávány podle těchto testů a rodiče si budou vybírat jen ty, které produkují premianty. Omyl - rodiče i děti samotné vybírají školy podle toho, kde jim dosažení cíle dá nejméně práce. Kde to "dávají za hubičku" - a věřte, že i takové školy se najdou, protože jinak by nepřežily. Škola, která má nálepku "náročná", je pro mnoho slabších postrachem - a náročná neznamená těžký studijní obor. Jak pak může být maturita srovnatelná, když za stejný výkon dostanou žáci na různých školách zcela odlišné známky? Srovnávací testy sice vypoví o stavu v daném okamžiku, ale prof. Vondrák, který řekl, že zde jde o standardizaci, aby se školy dostaly na srovnatelnou úroveň, má pravdu v tom, že základní penzum vědomostí by měli mít všichni uchazeči o rovnocenné vysvědčení stejné. 

Další argument, že by učitelé neučili, ale jen připravovali žáky na testy, opět neobstojí. Co asi tak dělají učitelé na učilištích s maturitou, chtějí-li, aby jejich studenti prošli maturitou úspěšně? A další argument, že přijímací testy budou nutit učitele základních škol drilovat žáky pro tyto testy, je stejně hloupý. Testy musejí být sestaveny tak, aby prověřovaly, co žák umí, a nikoli, co neumí. Pak - budou-li ověřovat učivo základní školy - budou dostatečně průkazné. A už dnes žádný přípravný kurz hloupého k přijímačkám nepřipraví, i kdyby za ně rodiče platili zlatem. Chytrému pomůže utřídit vědomosti a naučí ho proměnit je v dovednosti. Schopnosti si musí přinést s sebou, ty mu nikdo nevštípí. 

Opět mi přijde, že se tady hádáme o něco, co už dávno nejen u nás bylo prověřeno praxí a hlavně, že si na těchto diskusích kdekdo přihřívá svou polívčičku. Určitě stát přijde levněji testování žáků ještě před tím, než začnou studovat na střední škole s maturitou, než je na ní čtyři i více let držet, dostrkat je k maturitě, kterou nikdy neudělají - v nejlepším případě na několikerý pokus. A co si budeme povídat, s jídlem roste chuť, takže mnozí z nich to navíc ještě zkusí na vysokou, kam je taky přijmou, ale po roce či dvou stejně odejdou s nepořízenou, jen si je tam stát bude ještě nějaký čas vydržovat..

Mně se testy, jež by měly porovnat vědomosti a dovednosti žáků líbí, stejně jako hranice, pod kterou by neměly střední školy jít. Snad to konečně úroveň vzdělávání u nás posune aspoň o kousíček výš. Protože níž už to snad nejde. 

Autor: Jaroslava Indrová | středa 19.12.2018 20:57 | karma článku: 18,59 | přečteno: 413x
  • Další články autora

Jaroslava Indrová

Generace Z, někdy M, také internetová generace, děti nového tisíciletí či zoomeři

Letos čeká maturita na další studenty, kteří jsou označování jako generace Z, popř. M. Vyrostli na internetu, s mobilem jsou téměř srostlí, zasáhla je pandemie covidu.

22.4.2024 v 16:05 | Karma: 18,73 | Přečteno: 478x | Společnost

Jaroslava Indrová

Trocha bilancování na závěr roku

Na konci roku je zvykem bilancovat - ohlížet se zpět a zjišťovat, co nám rok minulý dál a vzal, a také si dávat předsevzetí do roku nastávajícího. Tak se na to podívejme.

29.12.2023 v 8:53 | Karma: 9,67 | Přečteno: 245x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Indrová

Hloupneme, nebo jsme stále chytřejší?

Na nejmenované významné akci jsem se setkala s jedním svým bývalým studentem - mimochodem úspěšným mladým mužem - který se mě zeptal, jaké jsou dnešní děti. Jsou jiní než my? Tato otázka a text v sobotní Frontě mě přiměly k zamyš

21.12.2023 v 21:03 | Karma: 22,90 | Přečteno: 538x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Indrová

Poděkujme básníkovi za krásné slovo

Dnes je to 34 let, co zemřel básník Jan Skácel. Příslušník brněnské skupiny Host do domu, nedostudovaný učitel, který se upsal krásnému slovu.

16.11.2023 v 14:30 | Karma: 11,28 | Přečteno: 273x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslava Indrová

Trápí vás také noční můry?

Noční můry trápí nejen mladé dívky, kterým královna Mab za hříšné myšlenky přičaruje pupínky na nose, ale asi všechny. Občas... Ale u nás snad ty potvory bydlí.

17.9.2023 v 19:35 | Karma: 9,99 | Přečteno: 223x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 372
  • Celková karma 18,73
  • Průměrná čtenost 1907x
Jsem učitelka, která  i po dlouhé praxi učí ráda.