Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kašleme na chyby! Pravopis je pro kočku! Je???

 Na Seznamu mě zaujal text Zuzany Válkové s názvem Čeština? Báječná, živá řeč. Strach z chyb a změn může být dědictvím 19. století, říkají lingvisté. která třem odborníkům z oboru lingvistika položila stejné otázky.

Pro mě je zajímavé, jak se všichni tři ve většině odpovědí shodují, hlavně v tom, že pravopis nepovažují za stěžejní. Zrovna v tomto bodě s nimi souhlasit nemohu. Relevantnější by však jejich názory pro mě byly tehdy, kdybych znala jejich věk. Po mnoha letech působení jako středoškolský češtinář musím říct, že chápu názor mladších ročníků, že pravopis není důležitý (pro ně), ale že  důležitější jim připadá obsah. S tím druhým musím než souhlasit, ale nedůležitost pravopisu a bezbřehou toleranci chyb podle mě požadují hlavně proto, že tyto generace se nikdy pravopisu pořádně nenaučily. Neznám nikoho pod padesát, kdo by si správnost toho, co napsal, kdekoliv kontroloval (např. v tištěných či webových Pravidlech). Není divu, že jim chyba sem, chyba tam nevadí. Proč by, když ji většinou stejně nevidí?

Uvedu pár příkladů. Ředitel gymnázia na webowkách školy udělá chybu ve shodě podmětu s přísudkem. Jak na ni mám pohlížet – pokud ji tam ovšem vidím. Pro mě to je ve většině případů mínus, protože na mě dělá takový text dojem NEDODĚLKU. Není-li autor „dys“ - třeba dyslektik či dysgrafik, pak by měl se základním vzděláním středně těžký text stvořit s minimem chyb. Nezvládne-li to, a ví-li to o sobě, měl si někoho na kontrolu textu najít. Ony to (dedukce na základě školní praxe) jsou spojené nádoby – obsah a forma textu. Většinou ten, kdo nezvládne  pravopis (forma), nezvládne ani obsahovou stránku textu.  Souhlasím s tím, že nejdůležitější je, aby adresát bez problémů pochopil, co mu sděluji. Ale pozor, pravopisná chyba může obsah vašeho sdělení pozměnit. Je rozdíl požadovat: Polib mě, nebo Polib mně. :-) Své studenty na to upozorňuji a ještě jim říkám, že chybovat je lidské, neboť zmýlit se může každý. Ale jen totální hňup se ze svých chyb nepoučí a dělá je stále znovu.

A to bude podle mě to hlavní. Něco jiného je mít ve svém textu nějaký překlep, vypadlé písmenko, zapomenutou tečku či čárku. Ale v mnohých psaných textech se to hemží opravdu závažnými hrubkami a bohužel autory nejsou nějací pologramotní kopáči (tím nechci říct, že všichni kopáči jsou pologramotní, ale že kopáče psaní textů neživí), ale jedná se třeba o diplomovou práci nebo novinový článek.

Můj vztah k češtině je veskrze kladný – mám ji ráda, jinak bych ji tolik let neučila. Je to jazyk, který je schopen vyjádřit všechny druhy emocí, pomocí předpon a přípon můžeme utvořit téměř nekonečné množství nových slov, jsme schopni pohybovat se v různých časových rovinách, aniž bychom k tomu potřebovali spoustu časů jako angličtina, můžeme si pohrávat se stavbou věty, protože máme skloňování, můžeme použít několik záporů za sebou. Zkuste předložit třeba Němci větu: Nikdy o tom nikomu nic neřeknu. Zůstane s otevřenou pusou a otazníkem v očích. A tak bych mohla pokračovat. Souhlasím i s přejímáním tam, kde je cizí slovo použitelné – téměř vše kolem počítačů. Ale nelíbí se mi „znásilňování“ češtiny anglickými konstrukcemi typu ČEZ Aréna, Mahuleny dcera a přenášení zásad anglického pravopisu – Smrt Krásných Srnců. Vidím v tom lenost „přepnout“ do jiného módu, neúctu k jazyku.

Podle mě je pes zakopán ve způsobu výuky, která zůstala na polovině cesty. Děti sice píší diktáty, za které jim učitelé sází pětky, ale  způsob výuky se nemění. Výuka by měla být více logická, ne drill. Aspoň mně pomáhá umět si odpovědět na otázku PROČ? Když se ale svých středoškoláků zeptám, proč udělali čárku ve větě, proč napsali ve slově y, úplně je vyděsím. Píší prý přece podle citu, podle toho, co se jim tam líbí. Vždycky to mnou poněkud otřese. Kdybychom nad pravopisem trochu přemýšleli, chyby bychom dělali minimálně.

Přejdu-li pětimetrovou místnost devíti kroky, na pět kilometrů budu potřebovat kroků tisíckrát více, ne? Měkký vzor jarní má v 1. pádě všech rodů jen jeden tvar jarní –  cizí a ryzí také, proto to musí být také měkká přídavná jména s i. Není v tom analogie? Je, ale... Stokrát vysvětluji, že tamější je odvozeno od tam a zřejmý má stejný kořen jako zřejmě. Ve slohovce pak stejně polovina studentů napíše tamnější a zdřejmě. A ještě mi vysvětlí, že to je fuk. Každý přece ví, co chtějí říct, každý je chápe, jen já hledám zbytečné problémy. Ale možná, kdybychom při psaní trochu přemýšleli, vzpomněli bychom si na definici, pomůcku, souvislost a správný tvar postupně vstřebali. Ale když budeme pravidla ignorovat, vrátíme se hluboko do minulosti. kdy si opravdu každý psal, jak chtěl, a čtenář se pídil po správném pochopení čteného. 

A co s tím vším? Máme-li svou mateřštinu rádi, nebuďme puntičkáři jako  brusiči,, kteří  vymysleli takové perly jako nosočistoplenka či břinkoklapkotruhla, ale ani ji nemusíme prznit „nevynucenými“ chybami. Ty jsou zbytečné nejen v tenise. Když už se chyby dopustíme, není to tragédie na mašli. Ale mysleme i na to, že my nositelé jazyka -  mluvčí za něj máme zodpovědnost. Je na nás, kam bude směřovat, jak se bude vyvíjet – zda k lepšímu, či k horšímu. Nevím, jak vy, ale já bych si přála to druhé.

P.S. Manžel mi říká, že skoro v každém blogu mám chybu. Mám? :-)

 

Autor: Jaroslava Indrová | neděle 5.2.2023 19:23 | karma článku: 21,54 | přečteno: 636x
  • Další články autora

Jaroslava Indrová

Generace Z, někdy M, také internetová generace, děti nového tisíciletí či zoomeři

Letos čeká maturita na další studenty, kteří jsou označování jako generace Z, popř. M. Vyrostli na internetu, s mobilem jsou téměř srostlí, zasáhla je pandemie covidu.

22.4.2024 v 16:05 | Karma: 18,73 | Přečteno: 478x | Společnost

Jaroslava Indrová

Trocha bilancování na závěr roku

Na konci roku je zvykem bilancovat - ohlížet se zpět a zjišťovat, co nám rok minulý dál a vzal, a také si dávat předsevzetí do roku nastávajícího. Tak se na to podívejme.

29.12.2023 v 8:53 | Karma: 9,67 | Přečteno: 245x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Indrová

Hloupneme, nebo jsme stále chytřejší?

Na nejmenované významné akci jsem se setkala s jedním svým bývalým studentem - mimochodem úspěšným mladým mužem - který se mě zeptal, jaké jsou dnešní děti. Jsou jiní než my? Tato otázka a text v sobotní Frontě mě přiměly k zamyš

21.12.2023 v 21:03 | Karma: 22,90 | Přečteno: 538x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Indrová

Poděkujme básníkovi za krásné slovo

Dnes je to 34 let, co zemřel básník Jan Skácel. Příslušník brněnské skupiny Host do domu, nedostudovaný učitel, který se upsal krásnému slovu.

16.11.2023 v 14:30 | Karma: 11,28 | Přečteno: 273x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslava Indrová

Trápí vás také noční můry?

Noční můry trápí nejen mladé dívky, kterým královna Mab za hříšné myšlenky přičaruje pupínky na nose, ale asi všechny. Občas... Ale u nás snad ty potvory bydlí.

17.9.2023 v 19:35 | Karma: 9,99 | Přečteno: 223x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 372
  • Celková karma 18,73
  • Průměrná čtenost 1907x
Jsem učitelka, která  i po dlouhé praxi učí ráda.