Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak jsme se za totáče připravovali na atomovou válku

Jsou to zhruba dva týdny, co děti přinesly pololetní vysvědčení, ale jeden předmět, který na tom mém nechybí, tam nenajdete. Branná výchova.

I když už pár let probíhají diskuse o tom, že by bylo třeba odideologizovanou brannou přípravu znovu zavést, stále se tak nestalo a záleží jen na školách, jak okruhy, které jsou doporučené, žákům předloží, součástí kterého předmětu se stanou a jakou budou mít časovou dotaci. Uvažovalo se dokonce o znovuobnovení samostatného předmětu. Já bych s tím souhlasila! Ale ne z nějaké nostalgie, naopak. Nikdo, kdo nepoznal, si nedokáže představit, kolik legrace, ale i utrpení se do předmětu vešlo. Byla to ohromná psina, ale i šílený „vopruz“, který se známkoval a mohl vám zkazit vysvědčení. Dokonce na vysoké se bez zápočtu z branné přípravy nepouštělo ke státnicím!

Co si pamatuji, v branné výchově jsme se hlavně připravovali na atomovou válku. K přípravě patřily hlavně igelitové sáčky a pláštěnka. Začalo to vždy v první hodině tělocviku, kde jsme se vážili a měřili, k čemuž patřilo také proměřování obličeje, abychom v případě nutnosti mohli vyfasovat padnoucí plynovou masku.

Pak přicházela nezbytná teorie – nuda… Kdy se mlátí do kolejnice, kdy houkají sirény, kam utíkat v případě výbuchu atomové bomby – už tehdy, na základce – nám bylo jasné, že běh by byl to poslední, co bychom po výbuchu absolvovali, ale dělali jsme si poctivě zápisky, protože se z toho zkoušelo! A známkovalo!

To praxe! Navlékání sáčků na všechny končetiny, jejich zajištění gumičkou z maminčiných zavařovaček, nasazení plynové masky – většina vyfasovala tu „snad z 1. světové“ s dlouhým chobotem a na závěr pláštěnka. V tomto převleku jsme se následně přesouvali „někam“. Protože většinou počasí nepřálo a my se museli školit v tělocvičně, padali žáci jako hrušky na podzim, což doprovázel hurónský smích těch, kteří se udrželi na nohou. Ale… zkuste nepadat, když máte na nohou igelitové sáčky a máte běžet po nalakovaných parketách!

Bylo-li pěkné počasí, školení se konalo venku a závěr a zároveň zlatý hřeb celého dne byl běh na šedesát metrů v „plné protiatomové“ s nasazenou maskou. Ta měla na konci chobotu kulatý filtr a na něm nasazenou krytku, kterou bylo třeba odšroubovat a sundat. To valná většina z nás neudělala a soudružka učitelka Jarošová nás nechala, ať si „nabijeme hubu, když nedáváme pozor“ a  klidně nás vystřelila na oběžnou dráhu. Velmi odolní jedinci doběhli s jedním nadechnutím až do cíle, jiní roztěkanci omdlévali již na trati. Jak jsem psala výše, byla to psina.

Když jsme přišli k sobě, následovalo svlékání a „odmořování“. Dodnes jsem nepochopila, jak se ze "zamořených" pytlíků svléknout a nesáhnout si na ně. Myslím, že naprosto při všech antiatomových striptýzech jsem umřela na následnou nemoc z ozáření, protože tajemství svlékání mi zůstalo skryto. A mimochodem – jak asi jsme byli chráněni, když při „odmořování“ – sprchování a smývání radioaktivity skončila spousta vody pod pytlíky!

Vrcholnou akcí byl týdenní branný kurz na Filozofické fakultě Univerzity Palackého dva týdny před státnicemi. Protože jsem na výšku nastupovala v roce zrození Poučení z krizového vývoje, nějak na nás nahoře zapomněli, a když si vzpomněli, bylo málem pozdě. Ale stihlo se to – seděli jsme v lavicích, zapisovali si, co který poplach znamená, kde jsou nejbližší kryty – prostě to stejné jako na základce a střední škole. Na závěr nás opět nechali běhat v maskách – jediná změna, už neměly dlouhé choboty, ale krátké – tentokrát po schodišti na fakultě.  Provázely nás výbuchy smíchu  kolegů, ale zvládli jsme to a můj diplom je toho důkazem.

Přála bych dnešním zpruzeným školákům, aby jim podobné hrátky zařadili do osnov a oni si mohli užít stejnou zábavu jako my. Sice jsme na mimořádné události, natož na atomovou válku připraveni nebyli, ale dodnes na to vzpomínáme.

P. S. Text nemá snižovat důležitost přípravy na mimořádné události, ale pro naši generaci už navždy bude termín branná výchova vyvolávat vzpomínky na frašku, kterou z toho udělal minulý režim. 

Autor: Jaroslava Indrová | pátek 10.2.2023 15:07 | karma článku: 17,48 | přečteno: 615x
  • Další články autora

Jaroslava Indrová

Generace Z, někdy M, také internetová generace, děti nového tisíciletí či zoomeři

Letos čeká maturita na další studenty, kteří jsou označování jako generace Z, popř. M. Vyrostli na internetu, s mobilem jsou téměř srostlí, zasáhla je pandemie covidu.

22.4.2024 v 16:05 | Karma: 18,94 | Přečteno: 479x | Společnost

Jaroslava Indrová

Trocha bilancování na závěr roku

Na konci roku je zvykem bilancovat - ohlížet se zpět a zjišťovat, co nám rok minulý dál a vzal, a také si dávat předsevzetí do roku nastávajícího. Tak se na to podívejme.

29.12.2023 v 8:53 | Karma: 9,67 | Přečteno: 245x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Indrová

Hloupneme, nebo jsme stále chytřejší?

Na nejmenované významné akci jsem se setkala s jedním svým bývalým studentem - mimochodem úspěšným mladým mužem - který se mě zeptal, jaké jsou dnešní děti. Jsou jiní než my? Tato otázka a text v sobotní Frontě mě přiměly k zamyš

21.12.2023 v 21:03 | Karma: 22,90 | Přečteno: 538x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Indrová

Poděkujme básníkovi za krásné slovo

Dnes je to 34 let, co zemřel básník Jan Skácel. Příslušník brněnské skupiny Host do domu, nedostudovaný učitel, který se upsal krásnému slovu.

16.11.2023 v 14:30 | Karma: 11,28 | Přečteno: 273x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslava Indrová

Trápí vás také noční můry?

Noční můry trápí nejen mladé dívky, kterým královna Mab za hříšné myšlenky přičaruje pupínky na nose, ale asi všechny. Občas... Ale u nás snad ty potvory bydlí.

17.9.2023 v 19:35 | Karma: 9,99 | Přečteno: 223x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Situace na frontě se zhoršuje, řekl šéf ukrajinské armády. Rusko postoupilo

27. dubna 2024  17:50

Sledujeme online Operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se má sklon zhoršovat. Velitel...

Sokoly povede dosavadní místostarosta Martin Chlumský, rozhodl výbor

27. dubna 2024  17:35

Do čela České obce sokolské (ČOS) zvolil výbor Sokola podle očekávání dosavadního prvního...

Triumf českých středoškoláků. Zvítězili v soutěži NASA s návrhem dálkové opravy družic

27. dubna 2024  17:21

Pětice českých středoškoláků uspěla ve finále prestižní mezinárodní soutěže Conrad Challenge v...

Praktický i pro zábavu. Americká firma nabízí robopsa s plamenometem

27. dubna 2024  17:04

Americká firma Throwflame poprvé zveřejnila cenovku za svého robotického psa, který má na sobě...

  • Počet článků 372
  • Celková karma 18,94
  • Průměrná čtenost 1907x
Jsem učitelka, která  i po dlouhé praxi učí ráda.