Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JS

Ne, nic by se nemělo dávat zadarmo, ale ten krátkodobý zkouškový stres o čtyřech letech práce nic nevypovídá. Dostanete dobrou nebo špatnou otázku, dobrého nebo špatného zkoušejícího, máte trému při slovním projevu, jednoho kantoři podpoří, u druhého zrovna myslí na oběd... Jsem pro vypracování nějakého závěrečného projektu, který by zhodnotil, co si člověk ze školy do života odnáší, ale jinak by měl rozhodovat nějaký soubor prací a ne jedna šance. Tento rok neměly například některé odborné předměty přístup do pracoven. Všechno se dělá na koleně doma. Jsou zavřené knihovny, všechna četba není přístupná online. Někteří kantoři byli při distanční výuce skvělí, jiní do ní házeli vidle. Určitá úprava by neškodila. Ne, aby se studenti ulejvali, ale aby mohli ukončit vzdělání důstojně vzhledem k podmínkám. Vždyť doteď většina nemá k dispozici přesnou podobu, na co se vlastně připravit...

1 0
možnosti
JB

Velká pravda je v článku ta, že nároky na studenty jsou čím dál menší. Vidím to ve svém okolí v hojném počtu. Maturitu dostávají všichni patrně za účast -a na VŠ se hlásí maturanti se čtyřkami ..a tu VŠ dodělají! Některým to ovšem trvá ne 5 let, ale třeba 7. Pochopitelně pak o ně nikdo v praxi nestojí...

0 0
možnosti
ZZ

Gymnázia si drží ještě jakousi úroveň. Na privátních středních a vysokých školách už to ale tak slavné není.

Maturity v září, diplomové práce i státnice se už dají bezproblémově koupit.

Konec konců, pokud vím, tak podobná maturita byla loni na celém Slovensku i Británii - a možná i v jiných státech.

Tak proč tolik povyku ?

:-/:-/:-/

0 1
možnosti
ZZ

Kdo z diskutérů, byl někdy zaměstnán a odměňován podle výsledků své maturity?

Dokonce ani barva diplomu nehrála nikdy žádnou roli.

;-D;-D;-D

4 0
možnosti
LV

Tak to je pěkná hloupost. Barva diplomu hrála roli dost podstatnou. Od lepšího nástupního platu přes možnost pracovat na prestižním pracovišti atd.

Vy byste měl zůstat u té své vyděšenosti z kovidu...

1 1
možnosti
IP

Je jasné, že ten nápad premiér nedomyslel, pokud vůbec při něm myslel. Uvědomuje si vůbec někdo, kdo tu šílenost obhajuje, že ty děti vlastně ocejchuje na celý život, pokud by se jim nepodařilo smazat tuto maturitu vyšším vzděláním? Sytý hladovému nevěří, jak se každý s normální maturitou bude na takovéto maturanty dívat? Jako rovný na rovného asi těžko. Bude to signál, že dotyčný při první zkoušce zklamal a zvolil lehčí cestu, jakkoli to může být nespravedlivé vůči této generaci, která to nemůže zcela ovlivnit, ale prosím všechny, kteří by stáli před touto volbou, ať ji odmítnou, lepší čtyřka od komise, než úřední razítko. PS: Zaměstnavatel se Vás opravdu na maturitu ptát nemusí, protože se k němu přes personální oddělení ani nedostanete.

4 1
možnosti
PK

Zrušit maturity. Bez ironie. Základní školy také nezakončujeme zkouškou. Časy se změnily. Zatímco za dob, kdy maturita a výuční list byly skutečně důležité a byly konečným stupněm vzdělání, v současné době příliš mnoho lidí pokračuje na vysokou školu a maturita je zbytečný vopruz pro všechny.

1 8
možnosti
JN

Nevím, kde najdou tito mladí lidé uplatnění. Asi budou umět s počítačem dobře word, excel a pavrpojnt a bude to stačit na dělání tabulek, grafů, nástěnek a prezentací z různě poskládaných dat. Takový je dnes trend. Pozoruji to u nás ve firmě, pak se takovýto pracovník nazve systémově specialistou - a za pár let se zjistí, že najednou nemá ty data a nebo, že má nějaká imaginární. Ale tak nějak najednou skončí profese, kde je třeba vymýšlet produkt, jak ho vyrobit co nejkvalitněji, nejdůmyslněji - s myšlenkou, za přiměřenou dobu, s co nejmenšími náklady. Pomalu se to už sune dolů a bude hůř...

5 4
možnosti
Foto

Jako vždy, co organizuje stát, to v nějakém časovém horizontu degraduje.

1 1
možnosti
Foto

Problém zamindrákovaných učitelů, učitelek a socialistické veřejnosti. Sebevědomý kantor si za výsledky ručí a klidně ty dvacetileté lidi, kteří se dávno v tomto věku a v této nové době ve velké míře nechávají zamestnávat ve firmach a na brigádách..jak v práci a samostatnosti obstojí, klidně je s čistým svědomím pustí do života. Čtyri roky je testoval, učil, celé roky je nechával jít dál. Posouval je...tak o co jde? Že by lpění na mrtvole a trochu tom: spočítám ti to?? Škoda, źe to o tom průměru netušili studenti dřív...nojo, nasadili by snahu hned od začátku studia.své svobodně vybrané střední skoly...čili, naopak. Jednou z cest, jak velmi záhy donutit k opravdovému studiu a zvýšení úrovně je právě tento typ maturity. Papír zaslouží každý, známky si řídí každý sám...a kdo 4 roky někde existoval, má ten papír mít. Chceš bonus...vyšší level? Udělej si těžkou zkoušku a ne tento dávno mrtvý hybrid. Pokud má někdo pocit, že dospělým se člověk stane, když projde upocený v kvádru tím, že s kantorem prodřepí 30 minut v jedné místnosti nad otázkou, která mu buď v ruletě vyšla, nebo to musí okecat...je mi takových spravedlivých z cechu staropanenských morálních upřímně líto. A zadruhé..empatický učitel vnímá, kolika lidí a dětí v rodinách se tragédie covidu dotkla, a jak nemám Babiše ráda, je to i z toho důvodu konečně slušnost, co se počítá. Rozumné a žádná vzdělanostní národní tragédie.

5 9
možnosti
IP

každá společnost si buduje určitý systém pravidel, regulí, frází a rituálů, které jsou pak určitými majáky. Maturita je milník, který Vás opravdu posune mezi dospělé, poprvé musíte své znalosti obhájit před určitým kolegiem, je jedno, že vzápětí na vysoké škole to děláte několikrát za semestr, ale teď je to poprvé. Diskuse o školství je potřebná, ale snad ji nechcete nechat moderovat šílence, co má denně jiný názor?

2 2
možnosti
MB

Pan Bureš překypuje sebevědomím a kecy. Co mu chybí - jsou reálné výsledky a reformy ! Důchodovou odpískal. Už mu zbyla pouze ta M. Terezie. V r. 1774 založila školní docházku. Uběhlo 247 let ! Konečně tedy reformuje ! Školní docházku už prakticky zrušil - ANO a o maturitě rozhodne úředník ! ... :-)

3 2
možnosti

Školní docházka tu byla 150 let před Marií Terezií. I na vesnicích.

1 0
možnosti
VB

Mně se úřednická maturita líbí. Můžeme si idealizovat, jak vypadala maturita za nás. Ale jak bude vypadat ne-úřednická maturita? Pan Plaga se nechal slyšet, že se nějak musí zohlednit Covid. Takže se bude zkoušet jen ze dvou ročníků? A co poctivci, co se připravovali z celé látky? Na co se má student připravit? Někdo měl učitele, co distanční výuku zvládli, některý učitel ji třeba nezvládá. Je nutné, aby to odnesl student? A stejně se bude říkat, že tento ročník měl "lehčí" maturitu. Nakonec bude úřednická maturita menší zlo než ona "upravená" a vlastně dosud detailně nespecifikovaná. Zohlední práci studenta po celé 4 roky.

5 4
možnosti
RK

Proč ze dvou ročníků? Distanční výuka stejně jako samostudium fungovaly, pouze byly omezeny na maturitní předměty. Okruhy jsou známy, tak proč nezkoušet? Na VŠ se taky učí distančně a zkouší se.

3 1
možnosti
  • Počet článků 372
  • Celková karma 18,73
  • Průměrná čtenost 1907x
Jsem učitelka, která  i po dlouhé praxi učí ráda.