Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MK

Asi jsem měla štěstí, neboť po přestěhování jsem (pravda s přímluvou) našla zubaře hned, porcelánová korunka na horni jedničce (k nerozeznání od pravého zubu) za necelé 3 tisice. Jinak mám chrup v pořádku, nedavno na preventivce mě pan doktor pochválil :) Na dentální hygienu jdu před prohlídkou automaticky, těch cca 700 Kč vždy někde ušetřím (jsem již v důchodu). Myslím, že stejně jako v jiných oblastech je to hlavně o lidech.

1 4
možnosti
AT

Pokud absolvujete hygienu dobrovolně, nic proti. Dost nechutnou metodou je nutit pacienty do placené hygieny před každou návštěvou, před jakýmkoliv zákrokem.

13 1
možnosti

Zubařství je ukázka, kolik zdravotnictví skutečně stojí. Já (+ podnik, ale to jsem také já) v součtu platíme asi 100 000 ročně na zdravotním pojištění. A vyčerpám z toho prd. A takových lidí je většina. Ale z toho se musí platit důchodci, děti, nezaměstnaní, ... )

Máme dva extrémy. Zubařství, kde se platí skutečné pálky a "bezplatný" zdravotní systém, který má problémy, protože si lidé neuvědomují skutečné náklady. Chtělo by to kompromis. U obojího

2 1
možnosti
MK

V okamžiku, kdy vám diagnostikují nějakou vážnější chorobu, nebo vás skolí infarkt, budete za to pojištění vděčná. Nebo si myslíte, že tu operaci zaplatíte cash? V tom je podstata zdravotního pojištění, když jste mladá a zdravá, přispíváte do systému, až vás ve stáří zlomí nemoci, budete se léčit "zadarmo"

4 0
možnosti
VZ

Kanálek za 800 je utopie už hodně dlouho. Mám je pod mikroskopem dělané ještě před covidem a už tehdy byla stolička se třemi kanálky někde kolem 5 tisíc. Ale pan doktor zachránil to, co starý na pojišťovnu pracující zubař vydatně zmrvil, takže těch peněz nelituji.

Ale nic to nemění na faktu, že v tomhle je u nás něco špatmě. Vidím to na příkladu dvou svých známých. Jeden má zuby od přírody zdravé a zubař mu maximálně odstraní kámen. Ovšem jinak si nevhodnou životosprávou vydatně zhuntoval zdraví, takže ze zdravotního pojištění čerpá o stošet. A ten durhý přesně naopak. Zdravý jak řípa, ale zuby špatné kvůli antibiotikům z dětství. Ten ze zdravotního pojištění nečerpá prakticky nic, ale u zubaře platí jak mourovatý. Měla by být zavedena možnost, že část nevyčerpaných prostředků si bude moci daný člověk využít na výkony standardně nehrazené a ne že se všechny použijí na péči o někoho, kdo hulí jak parní lokomotiva a k večeři si dává bůček se šesti knedlíky. Ten si prostě připlatí.

12 0
možnosti

Evidentně na tom nejste u vás ještě špatně. Tuhle mi vyprávěla sousedka, že než mohla sednout do zubařského křesla, nutně musela navštívit nejprve ordinaci dentálního hygienika, kterej jí za pár stovek vysvětlil, že si blbě čistí zuby a poradil jí, jak na to, poté mohla usednout (ulehnout) do zubařského křesla. I zeptala se, kolik jí to bude stát, řečeno jí bylo, že kanálek vyjde (na rozdíl od vašich 800 Kč) na dva tisíce. Prý se jí ulevilo, měla v peněžence 2 300 Kč. Zubařka provedla kýžený zákrok a účtovala si 6 000. Říkala jste dva tisíce, bojácně protestovala s ošetřenou a oteklou hubou sousedka. Samozřejmě, odvětila lékařka, ve stoličce máte ty kanálky tři...

13 0
možnosti
ZS

Ano - při hledání nového zubaře jsem na tohle taky narazila: nejdřív vás objednáme na dentální hygienu, bez ní nejde (!!) udělat rentgen, to by se na snímku nic nevidělo! A než vám ošetříme ten váš bolavý chrup, tak holt musíte projít vstupní prohlídkou (což tedy nejdřív znamená tu dentální hygienu). Nechcete? Tak nic!

9 0
možnosti
Foto

V blízké době mě čeká implantát stoličky a nové čočky, teď už vidím tak na 1,5m, kolik doktor ukazuje prstů...Zadlužím se. neb jinak to nejde. Ale je to síla...R^

1 0
možnosti
PK

Jsem jako stará struktura velký kritik různých dnešních novot, ale je pravidlem - na Západ od nás koupíte většinu srovnatelného zboží (potraviny, drogerie atd.) za stejnou cenu, ale nikoliv služby. Proč by Němci jezdili se zoubky do Čech?

Pokud se něco nezměnilo tak ve Švýcarsku byly zuby vždy za hotové, určitě se nechalo soukromě pojistit. Ale odpadly nářky s tamější "VZP".

Ještě:

- u nás je zubařka, nával tam není, ale má vlastní rentgen. Je takové zařízení využité? Asi ne ... Asi to neplatí jen pro zubaře, ordinace - co je malé je sice hezké, ale malá využitelnost přístrojů prodražuje výkony ...

0 0
možnosti
JR

J62a22n 59R59á37ž

14. 4. 2023 17:45

Jak to chodí v reálu.

Od známé vnuk jako stomatolog, sice vystudovaný, ale v podstatě učeň, nejprve tři roky získával zkušenosti ve FN a pak si založil soukromou praxi v jednom okresním městě, kde za relativně slušné nájemné mohl fungovat. Prvotní investice zařízení ambulance stála 2,6 milionů, pak sháňka po instrumentářce. Až třetí vyhovovala ovšem s platem 65 tis. brutto. Po roce hádek s pojišťovnami co zaplatí a co ne, vypověděl všechny smlouvy a pracuje za "hotové". Pacientů má dost a nemusí se nervovat.

To je realita dnešní stomatologie, proč nejsou zubaři ochotni dělat pro pojišťovny..

3 0
možnosti
Foto

Pal je otázka, kam proudí penízky ze zdravotního pojištění.

Podle mne by tu měla být pouze jedna zdravotní pojišťovna, silně kontrolovaná státem. Vzájemné pojištění by mělo být v civilizované společnosti základem.

Všichni lékaři, kteří pracují pouze za hotové, by měli uhradit školné. Když soukromě, tak se vším všudy.

23 0
možnosti
JM

J60a37n 48M52a73r39e58k

14. 4. 2023 17:02

Spíš bych řekl...'nelez tam vůbec' ...'až ti zuby vypadají, nebudou tě bolet...'

0 1
možnosti
  • Počet článků 372
  • Celková karma 18,94
  • Průměrná čtenost 1907x
Jsem učitelka, která  i po dlouhé praxi učí ráda.